Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I den mån medarbetarnas klädsel inte innebär något hinder för att utföra sitt arbete så finns det ingen som helst anledning för kommunen att ha åsikter om vad de har på sig, skriver Christofer Bergenblock (C)
I den mån medarbetarnas klädsel inte innebär något hinder för att utföra sitt arbete så finns det ingen som helst anledning för kommunen att ha åsikter om vad de har på sig, skriver Christofer Bergenblock (C)

SD ska inte bestämma över kvinnliga medarbetares klädsel

Förslaget svarar inte mot något reellt problem i Varbergs kommun.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Det plagget vill SD förbjuda bland kommunanställda

Förra året hade Sverigedemokraterna i Varberg synpunkter på kommunens årsredovisning eftersom det figurerade en kvinna med slöja på framsidan. Symptomatiskt nog så hade de inga som helst åsikter om innehållet utan de verkade ha fastnat just vid utsidan.

Fixeringen vid kvinnors klädsel håller i sig även i år och nu har Sverigedemokraterna lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att förbjuda kommunens medarbetare att bära slöja eller huvudduk. I sitt motiv till motionen hävdar partiet att det handlar om jämställdhet och jämlikhet, vilket naturligtvis klingar väldigt falskt hos ett parti som är både kvinnofientligt och främlingsfientligt.

I analogi med partiets tidigare motioner om böneutrop och tiggeri svarar förslaget inte heller denna gång mot något reellt problem i Varbergs kommun. I den mån medarbetarnas klädsel inte innebär något hinder för att utföra sitt arbete så finns det ingen som helst anledning för kommunen att ha åsikter om vad de har på sig. Syftet med motionen är förstås inte heller att lösa något problem utan det handlar – precis som vanligt - om att stigmatisera islam och diskriminera muslimer.

Sverigedemokraterna låtsas att det är av omsorg om kvinnorna som de vill skapa det här förbudet, vilket saknar all trovärdighet när det kommer från Sveriges mest misogyna parti. I själva verket är det de sverigedemokratiska männen – i det här fallet genom gruppledaren Erik Hellsborn – som vill att samhället återigen ska gå in och börja styra hur kvinnor får klä sig.

I Varbergs kommun ska man som medarbetare känna sig både trygg och välkommen när man kommer till sin arbetsplats. Vilken religion man har eller vilka kläder man bär spelar naturligtvis ingen roll. Det som spelar någon roll är att man trivs och att man gör sitt bästa.

Christofer Bergenblock (C)

kommunalråd och ordförande i personalutskottet