Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talesätt. SD är en ulv i fårakläder, menar insändarskribenten. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT, Jonas Ekströmer/TT
Talesätt. SD är en ulv i fårakläder, menar insändarskribenten. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT, Jonas Ekströmer/TT

SD är en ulv i fårakläder

Det är politikerna/medlemmarnas ställningstaganden som gör partiet, inte partiprogrammet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "SD är inget ytterkantsparti"

Har du inte följt alla utspel som SD sprider omkring sig utan bara förlitar dig på manifestet som kallas partiprogram så kan jag förstå din inställning. I manifestet står bland annat om människors lika värde och ändå kommer vidriga uttalanden om Pridefestivalen. "Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala” har Björn Söder, riksdagsledamot och riksdagens andre vice talman, sagt om Pridefestivalen.

"Våldtäkt är ett uttryck för islamisk kultur" är ett uttalande som Richard Jomshof, riksdagsledamot och partisekreterare ställt sig bakom. I en annan intervju har han jämfört islam med nazism.

SD har röstat nej till att alla i samhället ska bidra tv-avgiften genom skattsedeln. Grundvalen för demokratin är en fri press som kan granska fritt och oberoende. Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen kritiserat radio och tv för att vara ”vänsterliberal” smörja.

SD-politiker hyllar Ungern och Polen, där auktoritära regeringar tar kontroll över domstolar och public service. Stoppa medierna? "Det gör vi i sinom tid", som Kent Ekeroths numera klassiska kommentar löd vid senaste valet.

Hatretoriken och kontakter med NMR visade sig tydligt i Almedalen i somras.

"Män har ofta bättre åsikter än kvinnor" har Erik Almqvist, tidigare ekonomipolitisk talesman och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna uttryckt på twitter.

När Moderaterna lägger politiska förslag som kunde vara SD-politik kaxar riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) upp sig och skriver i sociala medier att M kan bli ett stödparti. Underförstått: när SD tar över.

Här ser jag inget av människors lika värde eller medmänsklighet. Värdegrunden verkar inte ha slagit igenom inom bland medlemmarna i partiet.

Jag kan förstå varför Centern och Liberalerna inte vill sälja ut demokratin till ett parti som hämtar sin ideologi och förebilder från partikamrater i Ungern och Polen

Det är politikerna/medlemmarnas ställningstagande och uttalande som gör partiet inte partiprogrammet.

SD är en ulv i fårakläder.

Frågande