Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna vill att Varberg, Falkenberg och varje annan kommun ska ha en ansvarig chefsläkare. Dessutom borde äldreboenden kunna anställa läkare om de vill och behöver. Bild: Janerik Henriksson/TT
Liberalerna vill att Varberg, Falkenberg och varje annan kommun ska ha en ansvarig chefsläkare. Dessutom borde äldreboenden kunna anställa läkare om de vill och behöver. Bild: Janerik Henriksson/TT

Satsningar för hela livet

Äldreomsorg och kommunal vård blir alltmer avancerad.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Pandemin har blottlagt långvariga feltänk och oacceptabla systemfel i äldreomsorgen. Coronakommissionen visade på kunskapsglapp och på brister i medicinsk kompetens inom äldreomsorgen. Detta är en avsevärd trygghetslucka i svensk vård.

Äldreomsorg och kommunal vård blir alltmer avancerad. För oss liberaler är det självklart att det behövs god tillgång till läkarkompetens i sådan vård, både för besök hos äldre och för strategiskt arbete med att se över kommuners rutiner och strategier, göra riskbedömningar i hemtjänst, hemsjukvård och på boenden. Med stöd av Liberalerna får regionerna nu 300 miljoner kronor just för att utöka läkarkompetensen i äldreomsorgen. Det är bra. Samtidigt behövs mer. Liberalerna vill att Varberg, Falkenberg och varje annan kommun ska ha en ansvarig chefsläkare. Dessutom borde äldreboenden kunna anställa läkare om de vill och behöver.

En ytterligare satsning denna försommar är att vi ger Socialstyrelsen i uppdrag att bedöma vad som kan anses vara god sjuksköterskebemanning på ett äldreboende. Vi avsätter en miljard kronor för att säkra sådan god bemanning.

En stor satsning görs för att trygga grunden för hela äldreomsorgen: omsorgen måste bli en arbetsplats där många vill arbeta, där man trivs och vill stanna kvar. Bara så kan vi nå målet att ett fåtal omtänksamma och erfarna personer kliver in i en vårdtagares hem. Tillsammans med våra samarbetspartier har vi säkrat en stor satsning för att minska andelen timanställningar i äldreomsorgen. Vi gör också en särskild satsning på specialisering om äldre och om demens för undersköterskor. I ett nästa steg vill Liberalerna att varje omsorgstagare får en fast omsorgskontakt. Varje person som behöver omsorg ska kunna bygga upp goda relationer med ett fåtal kunniga personer.

Livet ska präglas av frihet och trygghet, under hela resan. I hela landet ska äldreomsorgen präglas av möjligheter, integritet och värdighet. Vi ska våga bli gamla och se de vi älskar åldras.

Lina Nordquist (L)

sjukvårdspolitisk talesperson

Barbro Westerholm (L)

talesperson årsrika

Lena Persson (L)

socialnämnden Varberg

Elisabet Karlsson (L)

socialnämnden Falkenberg