Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På två timmar träffas jordens yta av lika mycket solenergi som motsvarar hela jordens energiförbrukning på ett helt år, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
På två timmar träffas jordens yta av lika mycket solenergi som motsvarar hela jordens energiförbrukning på ett helt år, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Satsa på teknik för solenergi och vätgas

Mitt råd är: Titta framåt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Madeleine Langkilde (L), Cecilia Rönn (L) och Tobias Carlsson (L)

Undertecknad är till åren kommen, men kan ändå inte låta bli att reagera på Liberalernas inlägg angående elbristen. Jag studerade på universitetet och högskolan i Lund på 1960-talet. Jag fick redan då lära mig att endast någon promille av all solenergi som träffar jordens yta tas tillvara. Jag, precis som de flesta andra barn, testade i 5-10-årsåldern hur varmt det blev när man samlade solens strålar i brännpunkten från ett förstoringsglas. Vi satte eld på gräs, trädbitar, papper, torv mm.mm. Det var både kul och lärorikt. På två timmar träffas jordens yta av lika mycket solenergi som motsvarar hela jordens energiförbrukning på ett helt år! Att då som ledande politiker år 2021 prata om el producerad av kärnkraftverk eller el producerad av fossil olja i kraftverket i Karlshamn. Det är verkligen skrämmande. Dessa energislag har aldrig löst framtidens behov av energi och kommer inte att göra det i framtiden heller.

Mitt råd är: Titta framåt och se vilka möjligheter som finns med den fossilfria teknik som redan är utvecklad. Den finns här och nu. Solenergi finns i obegränsad omfattning, det vet vi. Om vi täcker t.ex. 0,2% av Saharas yta med solceller får vi ut så mycket el som motsvarar hela Europas behov! Denna elenergi kan via elektrolysörer omvandla vatten till grön(=helt fossilfri) vätgas och syrgas. Vätgasen kan transporteras dit där den behövs och via bränsleceller omvandlas till el, dag som natt, sommar som vinter, om det blåser eller solen skiner spelar ingen roll. Pipelines för vätgas är redan under byggnad eller under planering. Under tiden kan den fraktas i vätgastankar. Kraftledningsgator behövs inte, elen produceras helt fossilfritt där den behövs. Utsläppen består av vatten och värme, inget buller.

Det jag beskriver ovan är ingen fantasi. All teknik finns här och nu. Se till att satsa på den istället för att tänka tillbaka på kärnkraft och oljekraftverk! Hjälp istället samhället med att etablera den nya tekniken och med att skrota kärnkraften och att fasa ut fossil olja så fort det går.

Per-Olof Weréen