Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

Satsa på grön rehab

Behovet av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa måste tas på allvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi accepterar inte att fler hallänningar inte mår bra. Folkhälsomyndighetens statistik visar att det psykiska välbefinnandet i Halland har minskat det senaste decenniet. De senaste siffrorna är från 2018 men trenden är tydlig. Kvinnor är extra utsatta men även männen mår allt sämre.

Behovet av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa måste tas på allvar. I höst går Region Hallands upphandling för grön rehab ut. För oss socialdemokrater är det självklart att fler behandlingsmetoder behövs och att utbudet ska öka, inte minska.

Grön rehab innebär naturunderstödd behandling för personer med exempelvis depression, utmattningssymptom eller ångest. Målet är att öka hälsan och kunna återgå till arbete. Forskning från bland annat SLU Alnarp visar på goda resultat även för personer som lider av psykisk sjukdom.

I pandemins spår ökar risken att Region Hallands egen personal är sjukskrivs på grund av den ökade arbetsbelastningen. Regionen är en av de största arbetsgivarna i länet. En stor majoritet av de anställda är just kvinnor. I Västra Götalandsregionen arbetar man systematiskt med den egna personalen för att öka hälsan genom grön rehab. Det borde man göra här med.

Region Hallands personal ska inte lämnas i sticket när de gett allt de har för att ställa om hälso- och sjukvården och ta hand om oss andra. Att satsa på grön rehab genom personalhälsan är en av flera investeringar som behöver göras för att ge stöd.

I dag saknas upphandlade gårdar för grön rehab i såväl Kungsbacka som Laholm, något som förhoppningsvis kan ändras under kommande upphandlingsperiod.

Det är en fråga om att ge bästa möjliga vård men också om ökade möjligheter för landsbygden att växa och gröna näringar att utvecklas. I motioner och interpellationer har vi, och kommer vi, att fortsätta kämpa för detta. Även Miljöpartiet och Centerpartiet har aktivt drivit frågan tillsammans med oss. Den senaste motionen lämnade vi Socialdemokrater in i april 2019, snart två år sedan, där föreslog vi att grön rehab skulle utvärderas och att resultaten skulle presenteras för regionfullmäktige. Vi väntar fortfarande på svar.

Vi förväntar oss att det moderatledda styret i Halland arbetar för en fortsättning och utveckling av grön rehab för regionens invånare.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

gruppledare och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet

Margit Bik (S)

2:e vice ordförande DN Hallands Sjukhus