Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att sex ska bygga på samtycke var långt ifrån en självklarhet från början, skriver debattörerna. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Samtyckeslagen gav effekt – men mer krävs

Högljudda motståndare menade att lagen inte skulle få någon effekt alls.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

För två år sedan fick vi äntligen en sexualbrottslagstiftning som tydligt slår fast att sex som inte är frivilligt är olagligt. Samtyckeslagen var en historisk seger för jämställdheten och något som Miljöpartiet kämpat för i över tio års tid.

Att sex ska bygga på samtycke var långt ifrån en självklarhet från början. Högljudda motståndare menade att lagen inte skulle få någon effekt alls och vissa kallade den kontraproduktiv. Men en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet visar att samtyckeslagen har gett goda resultat. Antalet fällande domar för våldtäkt har ökat med 75 procent mellan 2017 och 2019. Även antalet åtal har ökat, 40 procent av domarna avsåg fall som inte skulle ha lett till åtal eller fällande dom före lagändringarna.

Dessutom rapporteras att brottsoffer inte tar på sig skulden i samma utsträckning som tidigare. Lagen har med andra ord både gett upprättelse till fler våldtäktsoffer och bidragit till att placera skulden där den hör hemma – hos förövaren.

Samtyckeslagen har en given plats i sexualbrottslagstiftningen, men mer krävs för att stoppa det sexuella våldet och öka antalet fällande domar. MP vill därför fortsätta den stora satsningen på polisens arbete med sexualbrott. Nyligen har 350 nya utredare med särskilt fokus på området rekryterats och nu vill vi även att myndigheten stärker utredningsarbetet. Vi vill även förbättra stödet till de som utsatts för sexuellt våld genom att inrätta fler sexualbrottsmottagningar. Utöver det vill vi att den utsatta i prostitution får målsägandestatus, så att hen kan få stöd av målsägandebiträde och möjlighet till brottsofferstöd från socialtjänsten. Att sexköp i dag räknas som ett brott mot staten och inte mot den utsatta är helt orimligt.

Parallellt måste vi fortsätta bekämpa destruktiva mansnormer, som hänger ihop med våld och övergrepp. En jämställd värld kommer aldrig att vara möjlig så länge den sexuella integriteten hos hälften av befolkningen inte är fredad. Sex- och samlevnadsundervisningen måste utvecklas för det räcker inte med en samtyckeslag, nästa steg är att skapa en samtyckeskultur.

Med den nya samtyckeslagen har vi nått viktiga framgångar med fler fällande domar och ökad upprättelse för de utsatta. Kampen lönade sig och Miljöpartiet kommer att fortsätta arbetet! Lag för lag och norm för norm tills vi har ett tryggt samhälle fritt från sexuellt våld.

Linnea Sandahl (MP)

Varberg

Sophia Nilsson (MP)

ledamot i jämställdhets- och mångfaldskommittén

Peter Björck (MP)

Varberg

Johan Rosander (MP)

Varberg

Stefan Edlund (MP)

Varberg