Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linnea Sandahl (MP) Bild: Annika Karlbom
Linnea Sandahl (MP) Bild: Annika Karlbom

Samhället står inte upp för kvinnorna

Många säger att de vill motverka våld i nära relationer men den större bilden saknas för hur våldet påverkar kvinnor, skriver företrädare för Miljöpartiet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I ett land där alla är rörande överens om att vi ska stå upp mot brottsligheten så står samhället inte upp för kvinnorna. Man missar de som drabbas av våld på den plats där de ska vara som tryggast: i sina hem.

Det finns många som säger sig värna kvinnor, barn, att de vill motverka våld i nära relationer. Ändå fokuserar de flesta på exempelvis gängkriminalitet (som självklart också ska motverkas) och höjer rösterna för hårdare tag där, när våld i hemmet är ett mycket mer utbrett problem. Ett problem som förstör och dödar betydligt fler liv. Det gör oss förbannade, någon gång får det vara nog, någon gång måste samhället vakna och hantera våld i nära relationer som det samhällsproblem det är.

Mäns våld, mansnormer, som samhällsproblem borde lyftas betydligt mer. Vi är trötta på små notiser i tidningen, att man tycker lite synd om kvinnorna, blir lite upprörd och sedan händer det inget mer. Den större bilden saknas, hur våldet påverkar kvinnor också på lång sikt, även om de lyckas överleva och lämna, och vad det kostar samhället.

Många tror att bara en viss typ av kvinnor drabbas, att bara en viss typ av män slår och det finns fortfarande en bild av att det är svaga kvinnor som är utsatta, att de får skylla sig själva. Okunskapen är fortfarande otroligt stor trots flera bra insatser på senare år.

Vi gröna tar dessa frågor på allvar, men alla som pratar men sen i praktiken inte gör så mycket, varför? Varför tar ni inte dessa problem på allvar, varför är inte detta en av de mest prioriterade frågorna med ett förebyggande arbete, med att ge möjligheten att lämna, med att ge vård och boende för att kunna fortsätta leva, och varför höjs inte rösterna för hårdare tag för att få slut på våldet när det främst är kvinnor, och barn, som drabbas? Varför?

Och en specifik undran för Varberg. Det är 10-15 års kötid för bostäder i Varberg. Vissa kommuner öronmärker bostäder för utsatta kvinnor, det vore önskvärt även i Varberg. Vi undrar om detta är på gång, om inte, varför?

Sophia Nilsson (MP),

ledamot MPs Jämställdhets- och mångfaldskommitté,

Jan Riise (MP),

ordförande MP Halland,

Peter Björck (MP),

ordförande MP Varberg,

Linnea Sandahl (MP), Varberg