Samarbete lönar sig inte

Tre semesterperioder klubbades.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Vi har under de senaste månaderna hört många röster som larmat om missförhållanden avseende arbetsmiljön inom Varbergs omsorg. Kaoset förklaras med en övergripande omorganisation men vad hjälper det att på pappret platta till en organisation där verksamheten i verkligheten är toppstyrd?

Enhetschefen har fråntagits mandat att leda gruppen, uppgiften verkar decimerats till att fungera skyddsvärn mellan baspersonal och tjänstemän i ledande position på förvaltningen. Frågor vi lyfter studsar tillbaka likt en boll mot en mur, envägskommunikation råder. Maken till arrogans från ledningens sida har jag i mitt arbetsliv aldrig tidigare stött på. Från personer i maktposition möts jag chockad av kommentarer typ “trivs man inte på sitt jobb får man byta”.

ANNONS

Att jag protesterar mot ignorans och efterlyser en öppen dialog säger inget om hur jag trivs med mina arbetsuppgifter, så sluta blanda äpple och päron. Vad gäller semesterperioderna så verkar det gått prestige i förslaget. Det statueras exempel, ledningen ska visa att högljudda protester inte lönar sig. Det fanns grupper som i samråd löst grundkravet om 66% ordinarie personal i tjänst, för att garantera kvalité och säkerhet. Så klubbas det – samarbete lönar sig inte.

Tre semesterperioder gäller, endast en av perioderna får väljas, vid osämja blir det lottdragning. Semesterpusslet slängs upp i luften, vi beordras börja om, motivationen sinar. Ledningen har effektfullt satt käppar i hjulen för ett gott kollegialt samarbete, någon som ser den röda tråden ? I SKR:s skrivelse “Semester lag och avtal” står att läsa "I förarbetena till SemL läggs stor vikt vid arbetstagarens önskemål men det betonas också att säkerheten på arbetsplatsen och viktiga samhällsintressen måste ges företräde." kriterier som grupper i samförstånd uppnått. Arbetsgivaren har sista ordet, det respekteras, om ni önskar underlätta planeringen läs råden i kap 3 i SKR:s skrivelse om förläggning av semestern.

Åsa Tufvesson

ANNONS