Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Svensson (S) och Ronny Löfquist (S) kommer att förorda en så marksnål byggnation som möjligt i det nya elledningsprojektet. Bild: Edith Camilla Svensson

Samarbete är bättre än konflikt

(S) vill inte ha pajkastning i frågan om projektet med nya elledningar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till: Ola Johansson (C), Anneli Andelen (C), Anna Roos (C), Helene Andersson (C)

Svenska Kraftnät planerar ett stort förnyelseprojekt för den drygt 70 km långa 400 kV elledningarna mellan Horred och Breared. Detta projekt kommer få stor påverkan på våra kommuner och för många av våra invånare. Våra kommuner arbetar aktivt med frågan och försöker ha en brett samarbete med andra aktörer som är engagerade i frågan. Tillsammans med LRF och Södra skogsägarna försöker vi gemensamt påverka så att detta projekt kan genomföras med så små störningar för våra markägare och närboende som möjligt.

Vi kommer förorda en så marksnål byggnation som möjligt där man tittar på andra tekniska alternativ. Denna typ av infrastruktur borde med framgång kunna samordnas med befintlig infrastruktur så som större vägar och järnvägar. Vi ser gärna att fler värden än de rent företagsekonomiska vägs in i kalkylerna. Samtidigt vore det rimligt att samma lagar och regler som våra markägare måste följa i sin verksamhet även ska gälla Svenska kraftnät. Vi kommer även fortsättningsvis arbeta vidare med aktörer som LRF och Södra, men även bjuda in Varberg, Halmstad, Region Halland och Länsstyrelsen för att finna samsyn och tyngd i vår argumentation.

Vi beklagar att Centerpartiet väljer att gå till konflikt i frågan, en konflikt som inte finns. Ibland är samarbete bättre pajkastning. Vi som har nära kontakt med vår landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kommer naturligtvis hålla en dialog med henne om detta. Om Centerpartiet vill bjuda in en minister i frågan tycker vi att ansvarigt statsråd, Anders Ygeman i så fall hade varit ett lämpligare val.

Per Svensson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande i Hylte