Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jens L´Estrade / TT
Bild: Jens L´Estrade / TT

Sagan om förskolans orienteringslopp

Utvecklingen behöver vända om sagan ska få ett lyckligt slut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det var en gång en orienteringslopp som anordnades av beslutsfattande politiker, förvaltning och verksamhetschefer med hjälp av rektorer som coacher. Problemet är bara att de har glömt kolla upp terrängen ordentligt, men det gör inget det fixar coacherna. Vissa av dem flaggar för svårigheter, men efter demokratisk röstning bestäms att loppet kan och ska genomföras.

Kompetenta pedagoger som brinner för uppdraget ställer sig glatt på startlinjen i början av terminen för att springa mot samma mål. Ryggsäck på ryggen, kunskap som kompass och stödmaterial som orienteringskarta ger de sig iväg. De checkar av kontrollpunkterna ena efter det andra, springer lite fel för att lite senare hitta rätt, gör några kullerbyttor på vägen, men reser sig och springer vidare för det är deras jobb som de älskar. Terrängen är tuff, ryggsäcken tung, de larmar och ber om hjälp för att kunna genomföra loppet men på något konstigt sätt blir de osynliga och ohörbara men de måste komma i mål, det är deras skyldighet……

Jag älskar sagor och berättelser, men inte denna, så jag behöver hjälp från beslutsfattande politiker och verksamhetschefer för att kunna skriva något positiv slut på min lilla saga. Öppna ögonen och se verkligheten, utvecklingen går åt fel håll! Ta det pedagogiska uppdraget på allvar och skapa rimliga ekonomiska ramar för personalen i förskolan att utföra sitt jobb och skapa en likvärdighet för alla barn. Vi behöver förändra dagens förskola och skapa något nytt och bättre. Gör om och gör rätt, stå för det ni pratar så gärna om:

Alla ska lyckas!

Sagotanten