Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sabotage är aldrig rätt

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Insändare. Med start i somras när 2 000 minkar släpptes ut från minkfarmen utanför Glommen så har konflikten mellan minkfarmaren och djurrättsaktivister varit ett fast inslag i nyhetsrapporteringen. I helgen aktualiserades frågan återigen då det kom till en fysisk konfrontation mellan grupperna.

Vi i Miljöpartiet Falkenberg anser att pälsdjursuppfödning är etiskt oförsvarbart och verkar för ett totalförbud mot pälsdjursuppfödning. I Sverige testar vi inte längre kosmetika på djur då djurens lidande inte står i proportion med nyttan av testen. Samma resonemang borde även tillämpas på pälsdjursuppfödning.

Med det sagt är det aldrig rätt använda olagliga eller etiskt tveksamma metoder för att påverka produktionen. Miljöpartiet Falkenberg fördömer pälsindustrin men vandalism och trakasserier är inte svaret.

Det kan vara lockande att låta ändamålen helga medlen men det är en farlig väg att gå då det urholkar rättssäkerheten. Därför är det viktigt att använda demokratiska metoder för att åstadkomma förändringar.

Att sedan släppa ut 2 000 minkar i naturen är djurplågeri. Gårdsminken är inte längre anpassad för att leva i det vilda vilket leder till att många av de utsläppta djuren långsamt svälter ihjäl. De djur som däremot lyckas anpassa sig till sin nya miljö orsakar istället stor skada på de lokala ekosystemen då de saknar naturliga fiender.

Skall vi stoppa pälsindustrin måste det ske via opinionsbildning och lagstiftning så vi tar oss an industrin som en helhet. Att med tveksamma metoder angripa enstaka småföretagare är att lägga krokben på sig själv. Snarare än att stoppa verksamheten så skadar man djuren, de lokala ekosystemen och lokalsamhället. Vidare så omöjliggör man en konstruktiv debatt och försvårar opinionsbildning och arbetet med ny lagstiftning.

Miljöpartiet Falkenberg verkar för ett starkare djurskydd och ett förbud mot pälsdjursuppfödning men det måste ske med fredliga och demokratiska metoder, utan att trakassera och sabotera för enskilda näringsidkare.

Markus Jöngren (MP)

Falkenberg