Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att få komma in på den utbildning man önskar ökar chansen att klara av gymnasiet som i sin tur är en avgörande faktor för att få jobb och/eller kunna läsa vidare på högre utbildning, skriver insändarskribenten. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Att få komma in på den utbildning man önskar ökar chansen att klara av gymnasiet som i sin tur är en avgörande faktor för att få jobb och/eller kunna läsa vidare på högre utbildning, skriver insändarskribenten. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

S vill att Varberg ska vara den bästa kommunen att växa upp i!

Vi är övertygade om att det krävs mer resurser till skolan och har prioriterat skolan i flera budgetar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varför har skolresultaten i Varberg sjunkit? Den frågan ställde vi på kommunfullmäktige den 22 mars till ordförande i förskole- och grundskolenämnden, Hanna Netterberg (M). Det är mycket oroväckande att en av fyra elever inte fått godkänt i alla ämnen när de lämnar grundskolan och att det är en trend som pågått under flera år. Varberg har som skolkommun också tappat i förhållande till andra kommuner från att ha tillhört de 25 procent bästa i landet.

Detta är djupt oroande eftersom det begränsar ungdomars framtidsmöjligheter och gör det svårare att komma in på gymnasiet och de utbildningar de önskar. Att få komma in på den utbildning man önskar ökar chansen att klara av gymnasiet som i sin tur är en avgörande faktor för att få jobb och/eller kunna läsa vidare på högre utbildning. Det gör också något med tilltron till skolan när en ungdom får sina betyg utan att ha fått godkänt.

Tyvärr ser vi också att skolresultaten skiljer sig åt mellan olika skolor. Det säger oss att rätt förutsättningar inte ges till rektorer och lärare att säkerställa att vi har likvärdiga skolor i kommunen. Dessutom skiljer sig skolresultaten åt beroende på vilken utbildningsnivå som föräldrarna har. Skolan ska kunna kompensera för detta och klara av att ge varje elev det stöd den behöver. Den socialdemokratiska regeringen prioriterar skolan och skickar årligen stora statsbidrag till skolan. Förra året fick kommunen över 80 miljoner till skolan, varav 27 miljoner för ökad likvärdighet. För år 2022 är likvärdighetsstödet 29 miljoner!

S vill att Varberg ska vara den bästa kommunen att växa upp i! Då krävs det att varje elev får den undervisning och stöd som behövs så att elever kan lämna grundskolan med godkänt i alla ämnen. Vi är övertygade om att det krävs mer resurser till skolan och har prioriterat skolan i flera budgetar. Det kommer vi fortsätta med.

Så varför ser det ut så här i Varbergs skolor? Svaret på det här efterfrågar vi fortfarande från den styrande alliansen i Varberg med Moderaterna i spetsen.

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition

Peter Stoltz (S)

ledamot i förskole-och grundskolenämnden