När en friskola etablerar sig så tar de elever från olika skolor och gör det svårare för de kommunala skolorna att fylla klasser och få ihop sin budget, skriver insändarskribenterna.
När en friskola etablerar sig så tar de elever från olika skolor och gör det svårare för de kommunala skolorna att fylla klasser och få ihop sin budget, skriver insändarskribenterna. Bild: Jessica Gow/TT

S säger nej till fler friskolor i Varberg

Skandalöst att Sverige har en skolmarknad där skolkoncerner gör stora vinster i nivå med storbanker som SEB!

ANNONS
LocationVarberg|

Alliansen och SD har beslutat att säga ja till ytterligare en friskola i Varberg, Nordic International School. Detta protesterade Socialdemokraterna emot av flera skäl.

För det första vill vi att våra skattepengar ska gå till eleverna. Med sjunkande skolresultat i Varberg, skillnader mellan skolor i hur väl eleverna lyckas och behov av att ge mer stöd till elever i behov av särskilt stöd, så anser vi att kommunen ska prioriterar detta. När en friskola etablerar sig så tar de elever från olika skolor och gör det svårare för de kommunala skolorna att fylla klasser och få ihop sin budget. Det leder till att kommunen står med tomma platser, men kostnader kvarstår. Det är ett mycket oklokt sätt att hantera våra skattemedel, när det är fler personal som krävs!

ANNONS

För det andra. Friskolor har möjlighet att välja sina elever utifrån kötid och syskonförtur. Det gör att friskolor kan välja vilka elever de vill anta om det är fler sökanden än platser. Skolinspektionen har flera gånger visat på att elever med behov av särskilt stöd och utländsk härkomst, riskerar i högre grad att väljas bort av friskolor. Detta leder till att elever delas upp och vi får skolor där vissa barn går, och andra inte. Dessutom är det så kallade resursstarka föräldrar som i högre grad väljer skolor, vilket spär på skolsegregation.

För det tredje är det skandalöst att Sverige har en skolmarknad där skolkoncerner gör stora vinster i nivå med storbanker som SEB! När kommunala skolor går med ”vinst” så stannar de kvar i skolan och kommunen. Då kan vi använda dem för fler personal och bättre läromedel i stället för att de hamnar i aktieägares fickor. Lägg till att friskolor har lägre personaltäthet, lägre löner, färre behöriga lärare och fler avarter med utländska legitimationer som är helt omöjliga att kontrollera. Men ändå får de samma skolpeng. Detta måste få ett slut och det borde även den moderatledda alliansen och SD inse – för elevernas bästa.

Peter Stoltz (S)

ANNONS

vice ordförande i Förskole- och grundskolenämnden

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition

ANNONS