Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus i Falkenberg var 2021 1,9 miljoner kronor men det kommer att öka, skriver debattören. Bild: Daniel Molund
Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus i Falkenberg var 2021 1,9 miljoner kronor men det kommer att öka, skriver debattören. Bild: Daniel Molund

S-motion från Falkenberg vill chockhöja fastighetsskatten

Att med ett pennstreck fördubbla den löpande beskattningen för en genomsnittlig småhusägare i Falkenberg så att den blir 1463 kr per månad och dras på direkt på lönen eller pensionen är ett okänsligt och orimligt förslag, skriver Daniel Liljeberg, Villaägarnas Riksförbund.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Om knappt två veckor håller Socialdemokraterna kongress i Göteborg. Denna S-kongress kommer att bli ihågkommen för att man byter partiledare och att finansminister Magdalena Andersson, om hon väljs kommer att föreslås för riksdagen att bli Sveriges nya statsminister.

Men i skuggan av partiledarbyte, statsministerbyte och budgetförhandlingar ska även S-kongressen debattera och fatta beslut om fastighetsskattens framtid. Frågan om höjd fastighetsskatt engagerar socialdemokrater på alla nivåer.

Tio av 26 partidistrikt har motionerat till S-kongressen om höjd fastighetsskatt samt 16 arbetarkommuner och 18 enskilda motionärer.

Falkenbergs arbetarekommun har valt att skicka vidare en motion från Livs S-förening vidare till kongressen som föreslår att fastighetsskatten visserligen ska ligga kvar på 0,75 procent av taxeringsvärdet men att taket helt ska tas bort. Man har räknat ut att det handlar om 15 miljarder kronor i ökade skatteintäkter efter att man avskaffat stämpelskatt och infört en begränsningsregel som man inte beskriver närmare.

Man verkar inse att förändringen blir märkbar för småhusägare eftersom man också föreslår att fastighetsskatten ska dras av löpande på lönen.

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus i Falkenberg var 2021 1,9 miljoner kronor men det kommer att öka. Genomsnittspriset för en villa de senaste tolv månaderna var 3,3 miljoner kronor enligt Svensk Mäklarstatistik.

Om vi antar att taxeringsvärdet är 75 procent av 3,3 miljoner kronor, vilket är 2,48 miljoner kronor, blir fastighetsskatten för en småhusägare i Falkenberg 18 560 kronor per år i stället för dagens 8 254 kronor.

Motionärerna vill dock dra av 1 000 kronor i ett slags fastighetsskatteavdrag så den nya fastighetsskatten blir ”bara” 17 560 kronor.

Ett belopp som man praktiskt vill dra direkt på lönen –1 463 kronor varje månad.

Motivering inskränker sig till en enda mening vilken är att ”huvuddelen av de ökade skatteintäkterna skulle komma från den rikare halvan av bostadsägare”. Ungefär hälften av Sveriges befolkning bor i småhus. Så långt har man helt rätt. Men däremot kan inte motionärerna i Falkenberg veta hur mycket pengar ett hushåll har bara för att man vet hur hushållet bor.

Hushållet som äger ett småhus kan vara belånat för att det är en nyinflyttad barnfamilj som bor där. Det kan ha gått i arv. Det kanske ligger långt ute på landsbygden där det inte finns flerbostadshus.

Att med ett pennstreck fördubbla den löpande beskattningen för en genomsnittlig småhusägare i Falkenberg så att den blir 1463 kr per månad och dras på direkt på lönen eller pensionen är ett okänsligt och orimligt förslag och kan bara drivas av dem som fått för sig att i villor bor det bara rika direktörer.

Socialdemokraternas partistyrelse yrkar avslag på Falkenbergssocialdemokraternas motion. Vi får hoppas att partistyrelsen vinner.

Daniel Liljeberg

samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund