Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur kan man så styvmoderligt hantera vårdens viktigaste resurs, undrar insändarskribenterna. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Hur kan man så styvmoderligt hantera vårdens viktigaste resurs, undrar insändarskribenterna. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

S låter patienter behandlas med förlegade metoder

Forskningen gör stora och snabba framsteg men svenska patienter får helt enkelt inte ta del av dem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Personalen är vårdens viktigaste resurs. Men vårdpersonalen får på många håll i landet inte den vidareutbildning de behöver för att kunna ta del av nya viktiga rön och behandlingsmetoder. Det har nu gått så långt att Läkarförbundet har anmält regeringen till EU-kommissionen.

I dag genomgår sjuksköterskor, terapeuter, läkare och psykologer långa och svåra utbildningar för att få sin legitimation. Men så fort man har legitimationen i handen finns det ingen plan för att se till att man får del av den senaste forskningen. Forskningen gör stora och snabba framsteg men svenska patienter får helt enkelt inte ta del av dem. Läkarförbundet går så långt att de säger att svenska patienter behandlas med föråldrade metoder. Det är mycket allvarligt.

Vårdköerna har aldrig varit så här långa. I det läget är det obegripligt att regeringen inte satsar på vårdpersonalen. Hur kan man så styvmoderligt hantera vårdens viktigaste resurs?

Kristdemokraterna driver på för att lagstadga rätten till fortbildning. Kunskaperna om nya behandlingsmetoder, omvårdnad och terapier utvecklas hela tiden. Legitimerad personal ska kontinuerligt få del av forskning och utveckling, och dessutom ges möjlighet till att både kunna specialisera sig och forska. Det är så vi säkrar en vård i världsklass.

Vi menar att en lagstadgad rätt till fortbildning av god kvalitet är nödvändig för en hälso- och sjukvård av god kvalitet. För en vård att lita på.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

sjukvårdspolitisk talesperson

Benny Strandberg (KD)

regionråd Halland