Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande Varbergs kommun. Bild: Privat
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande Varbergs kommun. Bild: Privat

Så ska vi ha't men var ska vi ta't?

Nu krävs det vilja och mod att ompröva gamla arbetssätt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När man läser insändare och utspel förstår man att det är stundande valtider. Mer grundbemanning i förskola och skola, fler händer i vården, städa våra torg, mötesplatser och gator i hela kommunen oftare, bygg vackrare rondeller, mindre ogräs, mer ogräs för biologisk mångfald, fler och större sopkärl, bygg fler bostäder – fast inte här, bygg billiga bostäder – någon får betala. Bygg på landet – fast inte på jordbruksmark, förtäta/förfula inte stan – bygg, men ”någon annanstans”. Gratis buss åt alla i hela kommunen förutom för de som jobbar – de kan betala själva. Anställ många fler människor ”på golvet” i kommunen, ge våra chefer rimliga arbetsförutsättningar – fast anställ inte fler chefer.

SKR (Sveriges kommuner och Regioner) har under lång tid understrukit vikten av att börja arbeta på annat sätt. Det kommer inte att finnas personal att anställa för att arbeta så som vi alltid gjort – faktum är att den arbetsföra befolkningen i relation till unga och gamla hela tiden blir mindre. Allt färre skall serva allt fler. Att det är brist på anställningsbar arbetskraft vittnar i princip alla branscher om. Kommunen konkurrerar med alla arbetsgivare om vår arbetsföra befolkning. ”Höj lönerna och konkurrera med lönen” hävdar en del från vänsterkanten. Att näringslivet är motorn för ekonomin bortser man tydligen ifrån.

”In med mer pengar i systemet” hävdar andra. Ja, (S) i Varberg har önskat höja skatten under många år för att få mer pengar att hantera i kommunen – istället för att låta våra skattebetalare behålla dem i plånboken.

Nu är vi på väg in i en lågkonjunktur. Många kommuninvånare har redan erfarit hur privatekonomin utsatts för stora prövningar. Räntorna har gått upp kraftigt – boendekostnaden ökar kraftigt, de skyhöga elpriserna är ju ett kapitel för sig – många vågar knappt tänka på var el- och uppvärmningspriserna landar på i höst och vinter, drivmedelspriserna är skyhöga, och matpriserna har stigit kraftigt. Att då höja kommunalskatten, vilket gör att trycket på våra kommuninvånares ekonomi ytterligare ökar – det kan inte vara klokt! En höjd skatt slår självklart hårdast mot dem med små marginaler.

Samtidigt drabbas givetvis även de kommunala verksamheterna av höjda räntor, dyr el, dyrare mat mm.

Än så länge har bostadsproduktionen i Varberg legat på en hög nivå och många bostäder har färdigställts. Runt om i landet ser vi hur allt fler byggbolag avvaktar med att dra i gång nya projekt – framtiden är helt enkelt för osäker och därmed risken för stor.

Inte minst de ”gröna näringarna ”utsätts för enorma utmaningar kopplat till ovan problematik. Risken för att många investeringar – för ett hållbart Sverige – får avvakta eller rent av avbrytas på grund av att de ekonomiskt inte går att hantera är helt uppenbar.

Jag är optimist – svårigheter leder ofta till nya och smarta lösningar.

Låt oss tillsammans hitta nya sätt att arbeta på – inte påskina att vi bara kan anställa fler, höja skatten och traska på i samma gamla hjulspår. Nej, nu krävs det vilja och mod att ompröva gamla arbetssätt.

Hur är då kvalitén och servicen i Varberg? För fjärde året i rad har Varberg rankats bland de tre bästa kommunerna (i sin kategori) i Årets Superkommun och tagit hem två guldmedaljer och två silvermedaljer. Där bedöms kvalitet inom skola, omsorg, fritid, kultur, infrastruktur, näringsliv mm. Det är ett mycket gott betyg! Självklart arbetar vi målmedvetet för att behålla denna hedrande placering.

Att våga prioritera är politikens otacksamma uppgift – då är det inte trovärdigt att lova guld och gröna skogar – som alla som tar sig tid att tänka inser inte är realistiska!

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande Varbergs kommun