Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi slutar förtäta centralorten och istället bygger i tätorterna, då kan hela kommunen leva, skriver insändarskribenterna. Bild: Annika Karlbom
Om vi slutar förtäta centralorten och istället bygger i tätorterna, då kan hela kommunen leva, skriver insändarskribenterna. Bild: Annika Karlbom

Så ska vi ha’t – där ska vi ta’t

Om vi slutar förtäta centralorten och istället bygger i tätorterna, då kan hela kommunen leva.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Så ska vi ha´t men var ska vi ta´t?”

Om vi minskar administrationen till hälften, och tar bort alla intetsägande och överflödiga appar, dataprogram, mätningar och intetsägande kurser, då kan vi istället använda dessa stora summor pengar till att istället sänka heltidsmåttet på de mest pressade vårdställena, så fler orkar jobba heltid och får högre löner och bättre pensioner.

Om vi inför demokrati, låter personalen själva styra sitt arbetsupplägg och schema, då trivs personalen och mår bättre och slutar säga upp sig.

Om vi slutar förtäta centralorten och istället bygger i tätorterna, då kan hela kommunen leva.

Om vi slutar betala 15-20 miljoner per år till privata bostadsbolag för att de ska upplåta fria p-platser när de byggt bort tidigare fria p-ytor och istället lägger pengarna på avgiftsfri kollektivtrafik för alla med täta avgångar efter behov i hela kommunen, då gynnar vi istället vanligt folks privatekonomi och miljön.

Om vi har regelbundna folkomröstningar i de viktigaste frågorna, då kanske folk känner att de själva är med och formar den kommun de lever i.

Om vi avbolagiserar Varbergs Bostads AB och gör om det till ett kommunalt verk och lämnar köp- och säljhysterin, då kan vi påbörja en process med lägre hyror.

Om kommunen skapar en egen byggdivision och bygger bostadshusen själva, då stannar vinsten kvar i kommunen.

Om vi sänker politiker- och chefslöner, tar bort partistödet, inför konsultstopp, skippar dyra värdegrundsdokument som endast syftar till att stapla ord på varandra, då kanske vi kan införa demokrati på riktigt istället.

Om vi låter lärarna undervisa istället för att lägga enorm tid på dokumentation, kanske vi får bättre skola.

Om barngrupperna blir mindre i förskolan, kanske både barn och personal mår bättre.

Och vem vet? Om vi skippar alla storslagna och pråliga projekt, så kanske kratrar kan täppas igen på våra vägar på landet och vi kanske till och med kan ta bort ogräset i våra rondeller.

Så visst vet vi hur vi vill ha’t och var vi ska ta’t.

Elisabeth Hellström 24:7

Birgitta Andersson 24:7

Maria Andersson 24:7

Pia Dahlgren 24:7

Ann-Louise Johansson 24:7

Annica Helin 24:7

Bengt Johansson 24:7

Ingemar Ericsson 24:7

LÄS OCKSÅ: Så ska vi ha't men var ska vi ta't?