I många länder måste livsmedelsproduktionen stärkas för att bekämpa hungern och skapa samhällen som bättre klarar kriser, skriver debattörerna. Bilden visar Ethel Chikho, Estele Jayilosi, Estele Eliya, Alefa Yembekezani och Anastasia Mumba som är med i en bondegrupp i Malawi. Fotograf: Marcus Lundstedt
I många länder måste livsmedelsproduktionen stärkas för att bekämpa hungern och skapa samhällen som bättre klarar kriser, skriver debattörerna. Bilden visar Ethel Chikho, Estele Jayilosi, Estele Eliya, Alefa Yembekezani och Anastasia Mumba som är med i en bondegrupp i Malawi. Fotograf: Marcus Lundstedt Bild: Marcus Lundstedt

Så kan vi i Halland rädda fler liv i coronakrisen

I delar av Afrika och Latinamerika sprids viruset nu med alarmerande fart.

ANNONS
LocationHalland|

Fler riskerar att dö av hunger än av coronaviruset. Nu måste alla hjälpas åt över gränserna. Vi i Halland kan kroka arm med världen för att rädda liv. Och bidra till att bygga grunden till en bättre värld.

Spridningen av covid-19 är allt mer under kontroll i Sverige. Men vi kan inte andas ut. I delar av Afrika och Latinamerika sprids viruset nu med alarmerande fart. Utegångsförbud och reserestriktioner drabbar människor svårt. I Guatemala hissar familjer vita flaggor utanför sina hus i rop på hjälp: vi har ingen mat. I Zimbabwe riskerar en redan allvarlig matbrist att leda till svältkatastrof.

ANNONS

FN varnar nu för att vi riskerar den mest allvarliga matkrisen i världen på 50 år. Alla länder drabbas, men pandemin slår hårdast mot redan sårbara människor - som lever ur hand i mun och har låg motståndskraft mot kriser. Redan innan coronakrisen förde de en ojämn kamp mot klimatförändringarnas effekter och bristande jämställdhet. Det vi ser nu är symptom på underliggande problem som förvärrats och bryskt aktualiserats av coronakrisen. Det är en akut situation som kräver både fler humanitära och långsiktiga lösningar.

Alla måste kunna äta sig mätta. Mat är en mänsklig rättighet och avgörande för hela länders ekonomier. I många länder måste livsmedelsproduktionen stärkas för att bekämpa hungern och skapa samhällen som bättre klarar kriser. Småskaliga bönder behöver kunna producera mer mat, kvinnor måste få rätt att äga och odla på lika villkor och jordbruken behöver bli bättre anpassade att stå emot torka, översvämningar och andra effekter av klimatförändringarna.

Svenska företag kan spela en livsviktig roll. Vi som står bakom We Effect, organisationer och företag med rötterna i den svenska kooperationen här i Halland och andra delar av landet, startar nu uppropet #StarkareTillsammans. Det här är vårt sätt att bidra till en bättre och starkare värld bortom krisen. Vi vet att kooperativa företag har varit avgörande för Sveriges utveckling till ett välfärdsland. Vi uppmanar nu våra anställda, kunder och medlemmar att stötta människor i fattiga länder att göra samma resa. Vi hoppas också att detta inspirerar andra krafter i Sverige att göra mer för de som drabbas värst i coronakrisen.

ANNONS

Det kommer finnas ett före och efter 2020. Vi lever i en tid när internationell samverkan och globalt ansvar är viktigare än någonsin. Krisen kräver att vi jobbar tillsammans över gränserna – inte bara för att ta igen det som gått förlorat till följd av pandemin, utan för att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle än det som fanns innan. Det är nu vi bestämmer hur framtiden ser ut.

Göran Borg

vd Coop varberg

Johanna Frelin

vd Riksbyggen

Anders Richardsson

regionordförande LRF Halland

Anna Tibblin

generalsekreterare We Effect

ANNONS