Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De individer som väljer kriminaliteten skall veta att de kommer behöva ta konsekvenserna av sina handlingar, skriver Fredrika Albertsson, MUF, och Linnéa Andersson, Moderat skolungdom.

Sätt de laglydiga före de kriminella

Med den utbredda kriminaliteten i Sverige så är de just de laglydiga och deras rättigheter som hamnar i kläm.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Minskad brottslighet – till vilket pris?

I sin replik hävdar Carl-Johan Bonde och Kornelius Persson, representanter för Liberala Ungdomsförbundet (LUF) att ett nationellt DNA-register är ett hot mot laglydiga medborgare och ett hot mot den svenska demokratin, detta är helt absurt.

Att LUF hävdar att ett nationellt DNA-register skulle vara ett hot mot laglydiga medborgare, då det skulle vara obligatoriskt att ha sitt DNA i registret. Det som de helt glömt i denna analysen är att det är de laglydiga medborgarna som blir utsatta för brott och allt för sällan får upprättelse. Representanterna från LUF menar även på att vi moderater har lämnat våra “liberalkonservativa” ideal för ett mer auktoritärt samhälle i jakt på det kriminella, där de laglydig rättigheter skulle komma i kläm om vi hade ett nationellt DNA-register. Men våran syn är motsatsen. Med den utbredda kriminaliteten i Sverige så är de just de laglydiga och deras rättigheter som hamnar i kläm. Det handlar om allt från att inte våga gå ut på kvällen för att man är rädd för att bli våldtagen, rånad och listan kan göras ännu längre. Där varje laglydig individs rättigheter även inkluderar trygghet och rörlighet, vilket vi finner konstigt att LUF har bortsett från. Med ett nationellt DNA-register kommer de kriminella kunna ställas till svar för sina handlingar och de laglydigas rättigheter värnas. Ett nationellt DNA-register skulle även jobba i förebyggande syfte då fler vet att om de behöver ett brott så är sannolikheten mycket högre att de få ta ansvar för sina handlingar.

Att representanterna från LUF sedan hävdar att de skulle vara ett hot mot svensk demokrati, i och med att staten skulle ha ett DNA-register och att ett säkert samhälle är där staten ser allt, enligt LUF. Tyder snarare på att LUFs utopi av ett “säkert” samhälle är där kriminella kan fortsätta utsätta oskyldiga medborgare för brott och där kriminella sedan kan forsätta härja fritt på gator och torg. Ett säkert samhällen innebära att staten och dess myndigheter kan ställa kriminella till svar för sina handlingar så att laglydiga kan leva sina liv i trygghet och i frihet.

Sverige måste stå upp för alla individers rättigheter att leva sina liv som de själva vill, men de individer som väljer kriminaliteten skall veta att de kommer behöva ta konsekvenserna av sina handlingar. Där de enda som gynnas av ett DNA-register är de som följer lagen och de som missgynnas är de som ägnar sig åt kriminalitet.

Fredrika Albertsson

distriktsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Halland

Linnéa Andersson

ordförande Moderat Skolungdom Skaraborg