Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt medel- och höginkomsttagare betala själva för städning av fritidshus, pooler och lägenheter utomlands. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Rut urholkar vård, skola, omsorg!

Låt medel- och höginkomsttagare betala själva för städning av pooler och lägenheter utomlands.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Ingen menar att Rut fungerar som det var tänkt ändå ska reformen byggas ut. Regeringen går nu ut med förslaget om en utvidgning av tjänster genom att höja taket till 75 000 kronor per år. Kritiken är skarp. Riksrevisionen menar att stora brister i träffsäkerheten förekommer och belastar offentliga finanser. Pengar som skulle gått till den offentliga välfärden. 2019 kostade Rut 5,4 miljarder och det är de med högst inkomst som har möjlighet att utnyttjar bidraget.

Myndigheten för tillväxtanalys slår fast att att den har misslyckats med att fånga människor med låg utbildning, skapa arbete för människor med flyktingstatus och i stället gynnat arbetskraftsinvandring.

Arbetsmiljöverket slår larm om att arbetsförhållande tyder på allvarliga brister.

Syftet med höjningen av bidraget måste vara att omfördela resurser från fattiga till rika, det går emot tanken att föra över till de mest behövande enligt principen om den svenska välfärdsstaten.

Skrota Rut-reformen! Låt medel- och höginkomsttagare betala själva för städning av fritidshus, pooler och lägenheter utomlands. De som vill möblera om, sätta ihop nya möbler, tvätta får väl lära sig det. Det får vi andra göra.

Vi ger oss aldrig! Vård, omsorg och skola ska ske i offentlig regi av god kvalité och vara tillgänglig för alla.

Ulla Olsson

Kommunistiska partiet

.