Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
För den som inte längre kan städa själv kan rut-avdraget spela stor roll. Bild: Hasse Holmberg / TT

Rut och rot är viktigt för många

Jag har ett privat hemtjänstbolag där rut-avdrag ingår.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Skrota rut och rot till förmån för vården"

Du som skrivit detta är tydligen inte helt införstådd med denna verksamhet, trots att du skriver att du är jurist. Jag citerar dina ord: "det är dags för många att själv börja städa, vårda kläder, skotta snö, spika altan m.m."

Jag har bott i ett radhus, blev ensam när jag var 75 år. Bodde kvar till jag var 82. Men bostadskön var lång, och eftersom jag var i behov av att flytta, så fick jag köpa lägenhet. Efter försäljning av radhuset och allt vad det innebar, reavinst på försäljningen, köp av bostadsrätten och alla kostnader vid flytt så hade jag inte mycket pengar kvar. Enda fördelen var att hyran i min bostadsrätt blev billigare än i en vanlig hyresrätt.

Men eftersom jag på grund av en neurologisk sjukdom i benen, som började när jag var lite över 70, som är fortskridande och därmed värre med åren, så är jag i behov av all hjälp med städning, fönsterputs och allt annat kroppsarbete. Och har därför anlitat ett privat hemtjänstbolag där rut-avdrag ingår.

Har arbetat heltid i hela mitt vuxna liv fram till 65 år, och har inte haft varken hyresbidrag eller barnomsorg. En privat dagmamma är det enda jag haft till min dotter när hon var liten. Efter mitt långa yrkesliv vill jag inte kalla mig fattig-pensionär, men måste ändå klara alla kostnader ensam, och då är det skönt att få denna hjälp några timmar i månaden utan att det kostar alltför mycket. Min balans är noll, så om jag tog fram en dammsugare så skulle jag ramla över den, jag måste hela tiden ha ett fast stöd att hålla i när jag är i upprätt ställning. Så ditt prat om städning m.m. får stå för dig själv.

Någon dagstur till Seatons kulle blir det inte för min del. bilen är skrotad för länge sen. Men jag klagar inte, än klarar jag att sitta vid datorn och betala mina räkningar.

Skrivbords-tanten