De som drabbas hårdast jobbar inom branscher där otrygga anställningsförhållanden är vanligt. Hotell- och restaurang, handel och andra servicebranscher, skriver debattörerna.
De som drabbas hårdast jobbar inom branscher där otrygga anställningsförhållanden är vanligt. Hotell- och restaurang, handel och andra servicebranscher, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rusta upp kommunen mot arbetslöshet

Människor blir redan arbetslösa och fler kommer att följa.

ANNONS
LocationHalland||

Vi är mitt uppe i en samhällskris som ingen vet exakt när den slutar och hur allvarlig den kommer att bli. Det som redan är klart är att effekterna kommer att bli omfattande, kanske framförallt på ekonomin. Människor blir redan arbetslösa och fler kommer att följa.

De som drabbas hårdast jobbar inom branscher där otrygga anställningsförhållanden är vanligt. Hotell- och restaurang, handel och andra servicebranscher. Men stora permitteringar och varsel har också fallit inom industrin och transportnäringen.

Nya regler för a-kassa som LO har föreslagit och regeringen Löfven drivit igenom gör att fler som i slutändan förlorar jobbet kommer att landa en smula mjukare. Men när man har landat så är det dags att komma vidare.

ANNONS

Därför kommer vi så fort som möjligt behöva ha stora satsningar på komvux, yrkeshögskola och yrkesvux. Regeringens krispaket 30 mars innebär att kommuner får ett kraftigt ökat stöd för att anordna utbildningar. Det finns redan idag yrken där det saknas folk, inte minst inom vård och omsorg. Här har kommunen ett jättestort ansvar att se till att det finns möjlighet att komma vidare. Regeringens krispaket innebär även att antalet personer som kommer att behöva försörjningsstöd i nuläget minskar kraftigt så det finns både skäl och pengar att agera i dag.

Vi riskerar ändå på längre sikt ett läge där kommunernas ekonomi och möjligheter urholkas på grund av stora åtaganden med försörjningsstöd och andra åtgärder. För att minska riskerna för det så behöver både kommun och arbetsförmedling vara förberedd och rusta människor för att ta de jobb som finns och vara bättre förberedda på att ta de jobb som kommer tillbaka.

För att det arbetet ska vara seriöst så kräver vi att arbetsmarknadens parter är delaktiga för att få en verklighetsanknuten bild kring vilka utbildningar som behöver startas. Det är vi i facket och arbetsgivarna som vet vilka jobb som behövs, även i en osäker framtid.

Emelie Lindqvist

ordförande LO-facken i Falkenberg

ANNONS

Helén ung le

ordförande LO-facken i Varberg/Kungsbacka

Pierre Ericsson

ordförande LO-facken i Halmstad

Magnus Johansson

ordförande LO-facken i Laholm

Tommy Andersson

ordförande LO-facken i Hyltebruk

ANNONS