Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blocköverskridande. Riv blockgränserna, skriver insändarskribenten. På bilden samtalar Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i början av oktober. Bild: Henrik Montgomery/TT
Blocköverskridande. Riv blockgränserna, skriver insändarskribenten. På bilden samtalar Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i början av oktober. Bild: Henrik Montgomery/TT

Riv politiska murar och blockgränser!

S, C och L behövs för att återväcka folkrörelsernas samtal.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Katalys är en tankesmedja på vänsterkanten. Den tillrättavisar Socialdemokraternas valrörelse i sin eftervalsanalys.

Alla partier har efter andra världskriget accepterat den välfärdspolitik, som S har byggt upp med nära hälften av väljarna som bas. C och L har som folkrörelser stått bi i de stora stegen och tagen. Detta har krävt resurser. Skatteuttaget har alltid varit ett stridsämne men lika nödvändigt som samarbetet med företagare och kapitalägare.

Under årtionden har det politiska och ekonomiska klimatet förändrats. Under hela tiden har vi haft en nödvändig invandring av arbetskraft. Vi har fått flyktingar från många delar av världen som utbildat sig och integrerats i vårt samhälle. De bidrar varje år till vår välfärds utveckling.

I samband med landets ekonomiska utveckling steg människors önskan att få del av vinsterna. Därför gjordes avregleringar, och skatter avskaffades eller sänktes. Så småningom görs besparingar i många verksamheter för att möta välfärdens ökade kostnader och nya behov.

Därför är det inte konstigt att många protesterar och tappar tilltron på politikens och politikernas förmåga och vilja att värna den solidariska välfärden. De anser, att det gamla klassamhällets klyftor ökar igen.

Katalys menar att S valstrategi var katastrofal. Den fokuserade på hårda sakfrågor som migration och brott och straff i stället för på sociala reformer. V fick ofta driva de frågor som borde ha stått högst på S politiska och ideologiska agenda. Att driva de frågorna är det bara S, som har kunnat göra framgångsrikt.

S, C och L behövs för att återväcka folkrörelsernas samtal. Enspåriga insändare och invektiv på sociala medier får inte ersätta lyssnandet och samtalandet i de många människornas sammankomster.

Därför vill jag att de politiska murarna och blockgränserna rivs.

Alf Hjertström