Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

Riskerna ökar när kontanter försvinner

Är vi naiva för teknikens utveckling?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När jag lyssnade på dagens God morgon världen i P1 30/9, förstärktes min tro att världen är ur led.

I Tyskland har 80 procent av tyskarna kontanter i sina plånböcker. Sverige säges det vara 20 procent. För i Sverige gäller kortbetalning i hög omfattning. Nu kunde God morgon världens program meddela att kortbedrägerier i Sverige på ett år omsluter 238 miljarder kronor. Det är en svindlande summa. Hela svenska försvaret kostar cirka 40 miljarder kronor per år!

Varför kan det bli på detta sättet? Är vi naiva för teknikens utveckling? Är det så att kortföretagen vill hålla sina kunder skadeslösa ekonomiskt – för att inte skada sin Goodwill? Kosta vad det kosta vill!

Inbrottstjuvar med kofot borde vara historia nu i den nya korttiden. Nu gäller det för den branschen att behärska datorn.

I Varberg är det Varbergs Sparbank som fortfarande hanterar kontanter. Vilket borde vara naturligt för en bank som sysslar med pengar. Motsvarande är en skobutik som inte har skor! Jag hoppas att Sparbanken håller ut.

Korthanteringens risker och kostnader som redovisats är hialöst. Kontanter är bra, man vet vad man har och inte minst de är nya också.

Kaj Berntsson