Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vill man gå på ett plan som har 50 procents risk att störta? Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vill man gå på ett plan som har 50 procents risk att störta? Bild: Fredrik Sandberg/TT

Risk för kraschlandning för klimatet

Ju längre vi väntar ju större blir risken.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Återigen, klimatkris är inget att oroa sig för"

Jordens klimat är ett trögrörligt system, men stora och tröga system är väldigt svåra att vända när de väl satts i rörelse. Själv känner jag en stor oro för de stora förändringar i vår livsmiljö som förutspås av IPCC på grund av att denna koloss, som vårt klimat är, nu kommit på glid.

Ökningen av jordens medeltemperatur satte på allvar igång för cirka 50 år sedan snarare än för 150 år sedan, med en hastighet som ur geologisk synpunkt är enorm. Den medeltida värmeperioden och lilla istiden kan ha berott på högre och lägre solaktivitet. Anta att det var så, vissa studier pekar på detta även om inte alla forskare är överens, då är en ökad solaktivitet inte trolig anledning till nuvarande temperaturökning. Solaktiviteten har sedan slutet av 1800-talet varit rätt konstant eller till och med avtagit något de senaste decennierna.

Att det funnits olika orsaker till klimatförändringar historiskt är de flesta klimatforskare överens om. Vulkanutbrott, förändringar i jordens bana eller jordaxelns lutning och riktning, solens aktivitet eller mängden koldioxid i atmosfären. Ofta har flera faktorer samverkat med varandra och tillsammans med olika förstärkningseffekter.

En överväldigande majoritet av klimatforskarna är överens om att orsaken till nuvarande temperaturhöjning är mänskliga utsläpp av växthusgaser. I IPCC:s rapporter har man gått från ord som "möjlig" och "trolig" till "mycket trolig" och "extremt trolig" för både orsakssamband och konsekvenser.

Om man fick reda på att ett flygplan har 50 procents risk att störta vid landningen skulle man inte sätta sig i det med motiveringen att det är 50 procents chans att landningen går bra och att det serveras gratis drinkar under resan. Kanske hade de som larmade för 25 år sedan rätt och vi sitter nu på detta plan utan möjlighet att hoppa av. Ju längre vi väntar med att ställa om vår fossilanvändning, ju högre risk för och allvarligare konsekvenser vid en kraschlandning. Eller ska vi fortsätta ta det lugnt och njuta av våra drinkar?

ThomasK