Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Björn Linde, Ringhals vd, och Lars Björnkvist, projektledare för avvecklingen, övervakade när Reaktor 2 i Ringhals kärnkraftverk stängdes av efter nästan 45 års drift. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ringhals 2 stängd – inte helt logiskt

För den som är fixerad vid sitt kärnkraftsmotstånd är det naturligtvis välkommet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Så har Ringhals 2 stängts, till glädje för alla besatta av kärnkraftens farlighet.

Ringhals-ettan står på tur. Senaste året har verken producerat el med 1,5 miljard i vinst. I Tyskland har man nått längre. Om två år skall all kärnkraft vara avvecklad. Ett beslut som togs efter Fukushima-olyckan där en enorm tsunami svepte in över de kustnära kärnkraftverken efter en lika enorm jordbävning i Stilla havet. Logiken är kanske inte självklar eftersom sådana jordbävningar och tsunamis aldrig kommer att äga rum i Tyskland. Eller i Sverige för den delen. Nåväl, tyskarna har ju ersatt den redan nedlagda kärnkraften med vindkraft. Dock är elpriserna skyhöga i Tyskland, så höga att hundratusentals hushåll hamnat i skuld. När det blåser produceras å andra sidan så mycket el att den måste dumpas till grannländerna som knappast efterfrågar den.

Tyskarnas kolkraftverk är ständigt igång så när det inte blåser finns de där som baskraft. Precis som kärnkraften och vattenkraften i Sverige. De tyska brunkolsverken producerar mer växthusgaser än Sveriges samlade utsläpp. Men till skillnad från kärnkraften tillåts kolkraften spy ut sina växthusgaser ända till år 2038. Så kan man också prioritera. För den som är fixerad vid sitt kärnkraftsmotstånd är det naturligtvis välkommet och en stor vinst för miljön. Då spelar det ingen roll att 80 procent av jordens energiproduktion sker med fossila bränslen.

Per Eriksson