Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Liberalerna ställer sig bakom att Vattenfall ska ges i uppgift att driva åtminstone Ringhals 1 vidare, skriver Bengt Eliasson (L). Bild: Annika Karlbom

Riksdagen har en möjlighet att stoppa stängningen

Bengt Eliasson (L) uppmanar S-ledamöter att tänka om.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Öppet brev till Adnan Dibrani (S), Sara Heikkinen Breitholtz (S) och Hans Hoff (S), socialdemokratiska riksdagsledamöter för Halland:

Imorgon den 15/1 har Riksdagen en möjlighet att stoppa det samhällsekonomiskt galna beslutet att stänga två reaktorer i Ringhals, vilket kommer att öka utsläppen av koldioxid i Europa motsvarande 10-20 % av Sveriges samlade utsläpp. Vi har då chansen att genom Vattenfalls ägardirektiv ge företaget, som är största ägare i Ringhals, uppdraget att driva de två reaktorerna vidare. Ni tre har sagt att ni kommer att följa S partilinje och genomföra stängningen trots de konsekvenser den får.

Ringhals var 2015 hårt ekonomiskt pressat av en punktskatt på kärnkraft och av låga elpriser. Vattenfalls styrelse fattade då beslutet att stänga två av de fyra reaktorerna. Beslutet fattades ur strikt företagsekonomiskt perspektiv, precis i enlighet med hur Vattenfall ska agera. Ingen hänsyn togs till stabiliteten i elförsörjningen, till effekterna på klimatet eller till de samhällsekonomiska effekterna av att i ett slag ta bort en betydande del av elproduktionen i södra Sverige. Det är inte Vattenfalls uppgift. Men vi däremot, som folkvalda, har ansvaret för mer än Vattenfalls vinst.

I dag är den ekonomiska situationen för Ringhals en helt annan. Elpriserna är högre än 2015 och kärnkraftsskatten är avskaffad. Samtidigt har vi en helt annan syn på behovet av el än vi hade för några år sedan. I dag tror i princip alla bedömare på en kraftigt ökad efterfrågan när industrin och transportsektorn elektrifieras.

Utbyggnaden av vindkraften i Sverige är en stor framgång som vi ska vara stolta över. Den väderberoende vindkraften är dock beroende av att samverka med elproduktion vi kan styra över. När de fossila bränslena försvinner ur den nordeuropeiska elmixen återstår bara vatten- och kärnkraften. Genom att de kraftslagen går att styra efter behovet av el, och samtidigt är fossilfria, har de en mycket viktig roll. Liberalerna vill även framåt se ett Sverige där människors liv inte begränsas av energibrist. Energi ska finnas tillgänglig när den behövs.

Liberalerna ställer sig bakom att Vattenfall ska ges i uppgift att driva åtminstone Ringhals 1 vidare. Som ni säkert känner till visar Ringhals själva i en intern rapport – Dagens industri 2019-12-21 – att det är fullt möjligt att med små investeringar driva Ringhals 1 vidare i 15 år till. Vi liberaler månar om Vattenfalls affärer, men det är än viktigare för oss att säkra tillgången på planerbar fossilfri el nu när behovet av den är så stort.

Ni tre har alla sagt att ni kommer att rösta för en stängning av de båda reaktorerna imorgon. Ni tänker dessutom göra det utan att det är utrett vilka konsekvenser det kommer att ha för elförsörjningen, för klimatet, för samhällsekonomin eller för den delen för Halland och hallänningarna.

Vi riksdagsledamöter har väljarnas förtroende att verka för framtidens bästa. Halland är både en stor producent av klimatsmart el och en stor konsument för Sveriges bästa. Jag kan inte förstå hur ni tänker er förvalta framtidsförtroendet om ni imorgon röstar för att stänga Ringhals 1 och undanröjer möjligheten att starta upp Ringhals 2 igen.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot Halland