Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

pengar, vilket inte är allt här i livet Bild: Matilda Spetz
pengar, vilket inte är allt här i livet Bild: Matilda Spetz

Rik och stolt

Pengar är inte allt i livet

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå:

Lasse Diding om de svarta pengarna på Gästis

Det är få förunnat, men mångas dröm, att göra sig en förmögenhet via arbete. Får man sin rikedom via vinst på spel och dobbel anses det inte lika hedersamt.

Det är med viss eftertanke som jag läser i HN om hur Lasse Diding skapat sin förmögenhet. Med talang, påhittighet, hårt arbete har han skapat en ekonomisk trygghet inför sin pensionering. Det är klokt. I HN:s reportage med anledning av den bok som kommer ut om hans liv kan man inte skönja någon blygsel eller ånger över på vilket sätt han lade grunden till förmögenheten. Att med svarta pengar bygga upp ett stort kapital är inget att känna grämelse över. Tvärtom, så där gjorde alla, säger han. Att pengar var en drivkraft och sporre i det Didingska hemmet är kanske för de flesta ingen nyhet. Pappa Bertil var den som lade grunden till rikedomen genom, som det beskrivs, förslaget fifflande och utnyttjande av kunskaper i skattefrågor. I det flesta fall sannolikt icke alltid olagligt trixande men gissningsvis med metoder som ligger i den gråzon som de med kunskap, och med inga skrupler, kan utnyttja. Lasse fick tidigt lära sig att det är så man går till väga för att lyckas och han blev en läraktig elev.

Vi som har helt igenom ärliga föräldrar och som ärvt den sedesamma egenskapen och sett sina föräldrar som slitit och släpat och vi som själva med hårt arbete och heltidsjobb får ihop en minimipension som ligger runt 13.000 i månaden kan inte annat än titta lite ogint på dem som skaffat sin rikedom på det sätt som Lasse Diding gjort. Man kan inte välja sina föräldrar och ingen skam ska falla på barn vars föräldrar fifflar eller har extrema politiska åsikter. Lasse har ingen skamkänsla över sina förvärvade pengar. Tvärtom han är stolt, ty de som kunde gjorde ju som han, stack svarta pengar rakt ner i fickan.

Men pengar är inte allt i livet. Lycka kan mätas på många sätt, inte bara i pengar, men trots allt, det vore ju trevligt att köra omkring i en ny Tesla istället för en risig gammal Volvo.

Pensionär - som är rik på mycket utom pengar.