Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är trötta på att få applåder, en klapp på axeln och en dunk i ryggen, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vi är trötta på att få applåder, en klapp på axeln och en dunk i ryggen, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Retorik handlar om konsten att övertyga

Vård- och omsorgspersonalen är trötta på den förvridna sanningen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Hittar du dina uppgifter i sandlådan?

Retorik handlar om konsten att övertyga. Att säga saker på ett sätt så att det verkar som man säger som det är, fastän sanningen kanske är en annan.

Erland Linjer är duktig på retorik, men nu är vård- och omvårdnadspersonalen trötta. Trötta på den förvrängda sanningen, trötta efter ett år i pandemi och trötta på att inte hinna ge den omvårdnad och det lilla extra som Linjer säger är en självklarhet.

Han säger mycket lite om hur man som omvårdnadspersonal ska hinna det lilla extra på ett boende när flera boende ska ha läkemedel varannan timme, där hälften ska ha hjälp med att inta mat och dryck, där en orolig och utåtagerande nyinflyttad kräver tillsyn 24 timmar om dygnet, där man gått med varm och svettig skyddsutrustning sedan i mars förra året, där man gått till jobbet med risk för både sitt eget och de boendes liv... som undersköterskan på Träslövsvägen uttryckte sig när hon beskrev hur det var under pågående smittspridning : ”Det kändes som att frivilligt gå in i ett brinnande hus”.

Vi är trötta på att få applåder, en klapp på axeln och en dunk i ryggen.

”Vi anställer. Vi säger inte upp” skriver Linjer.

Det låter bra, men sommarpersonal anställs varje år för att täcka den ordinarie personalens lagstadgade semester, de är inget tillskott i verksamheten, de är ersättare.

Hälsoledarna har fått återgå till vanliga arbetsuppgifter, vikarier som täckt upp tidigare i deras ställe får nu byta arbetsplatser där det uppstår vakanser eller liknande. Hälsoledarnas funktion och proffsiga arbetssätt för att skapa meningsfulla aktiviteter och stötta omvårdnadspersonalen i dessa är ovärderlig. Det är att föra folk bakom ljuset att påstå att de i princip inte behövs och att resurserna finns kvar i det dagliga omvårdnadsarbetet.

Alla gör sitt yttersta för att de äldre ska få ett bra liv, men ibland räcker man faktiskt inte till...

Omvårdnadspersonal Varbergs kommun