Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljö- och klimatarbete, skriver insändarskribenterna. Bild: Sigrid Malmgren
Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljö- och klimatarbete, skriver insändarskribenterna. Bild: Sigrid Malmgren

Regionen måste följa upp miljömålen

Till 2025 ska vi i Region Halland minska våra interna koldioxidutsläpp med 80 procent.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det går inte bra för Region Halland när det gäller klimat- och miljöarbete, det visar öppna jämförelser tydligt. Ingen av indikatorerna är gröna, de flesta blinkar röda eller gula för Region Halland i Sveriges kommuner och landstings jämförelse mellan sina medlemmar. Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljö- och klimatarbete.

Trots detta väljer den styrande majoriteten med Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna, att inte prioritera miljö- och klimatarbetet i Halland.

I årets andra uppföljningsrapport för regionen finns inga siffror på hur det går med de få och lågt ställda miljö- och klimatmål som den styrande majoriteten har med i sin budget och som finns i regionens riktlinjer för det interna miljö- och klimatarbetet. Det finns inte heller någon prognos om måluppfyllelse. I regionfullmäktige blev förklaringen att det är så svårt att mäta målen så det är bäst att vänta tills årsredovisningen. Men hur ska man kunna styra en verksamhet mot målen när man inte följer upp målen under verksamhetsåret?

Till 2025 ska vi i Region Halland minska våra interna koldioxidutsläpp med 80 procent enligt tidigare beslut. Ska vi klara det behövs det tuffare mål, tydligare styrning och uppföljning från politiken.

Svein Henriksen (MP)

Maria Losman (MP)

gruppledare Miljöpartiet Region Halland