Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några av mötena i huvudstaden kanske är onödiga. Andra borde gå att genomföra digitalt. Bild: Terje, Pedersen
Några av mötena i huvudstaden kanske är onödiga. Andra borde gå att genomföra digitalt. Bild: Terje, Pedersen

Region Halland lever inte som den lär

Ett flygstopp måste införas redan i år om målet om fossilfrihet ska nås.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Region Halland har hög svansföring i miljö- och klimatfrågor. Trots att Region Halland för några år sedan med bred marginal var sämst av alla Sveriges regioner och landsting när det gäller miljö och hållbarhet (Dagens Medicin 170208) förklarade regionpolitiker att Regionen skulle vara fossilfri 2020 (HN 170120). Hög ambitionsnivå kan vara bra, men tyvärr klingar orden falskt. För ett tag sedan fick vi anställda ett mejl med budskapet att ”Region Hallands resa utmärks av hållbarhet”. Vi har också informerats om att vi bör följa miljöbalken, med ”produktvalsprincipen” som innebär att om man har möjlighet att välja, ska man välja den produkt som påverkar miljön minst. Det borde ju betyda till exempel att tåg ska väljas framför flyg vid inrikes resor.

Men hur ser det ut i verkligheten? Jo, förra året (2018) köpte Region Halland (enligt Regionens egna siffror) 3 277 flygresor, alltså omkring tio varje dag! De allra flesta av dessa flygresor skedde på sträckan Halmstad-Stockholm, och de som flög var till största delen administrativ personal. Detta flygande utgör förstås ett flagrant brott mot miljöbalken och produktvalsprincipen. Region Halland lever inte som den lär, helt enkelt.

Några av mötena i huvudstaden kanske är onödiga. Andra borde gå att genomföra digitalt. Och den regionanställde som av någon anledning ändå måste resa till Stockholm kan och bör förstås välja tåget. Det går ett direkttåg från Halmstad 07.17, ankomst Stockholm 11.40. Den som behöver vara framme tidigare kan ta Öresundståget från Halmstad till Lund eller Malmö 20.12, byta till nattåg där och komma till Stockholm 05.55.

Om Regionen menar allvar med sina vackra ord och vill göra ett försök att ens komma i närheten av att förverkliga det stolta målet om fossilfrihet 2020 så måste ett flygstopp införas redan i år. Det vore utmärkt. Kanske skulle undertecknad och några till i så fall rent av bli det som Regionen säger att den vill att vi ska vara: stolta medarbetare.

Anders Källgård

Varberg