Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi distriktsläkare tycker att det är självklart att alla invånare ska kunna registrera sig på en fast, namngiven läkare som har det medicinska ansvaret, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT
Vi distriktsläkare tycker att det är självklart att alla invånare ska kunna registrera sig på en fast, namngiven läkare som har det medicinska ansvaret, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Region Halland bör införa fasta distriktsläkare!

Vården skulle bli bättre, enklare och billigare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Varför så svårt att få läkartid?

Hej Bosse Brorsa! Du ska veta att många av dem som jobbar i primärvården känner igen din beskrivning. Och vi är precis lika bekymrade som du över utvecklingen.

”Det första filtret är väldigt svårt att komma igenom”. Ja, tyvärr är detta mer regel än undantag. Många vårdcentraler har dessutom återuppringning och man blir inte tryggare av en elektronisk röst när man ringer och är sjuk och orolig.

”Inga lediga tider”. Det beskedet ska överhuvudtaget inte förekomma i primärvården, för uppgiften är att vara öppen och tillgänglig för alla som behöver hjälp, vare sig det gäller läkare eller annan personal.

Varför ser det ut på det här sättet? Jo, för att det fattas distriktsläkare, sjuksköterskor och pengar. Primärvården är kraftigt underfinansierad. Vi ska vara stolta över våra fina sjukhus, men bör vara medvetna om att Sverige har en ovanligt sjukhustung sjukvård jämfört med andra länder. Och att tillgängligheten till den fina sjukvården är bland de lägsta inom EU.

Vi distriktsläkare tycker att det är självklart att alla invånare ska kunna registrera sig på en fast, namngiven läkare som har det medicinska ansvaret. Norge och Danmark har det så, men i Sverige listar man sig på vårdcentral. Ett hus kan inte ta något ansvar. Och distriktsläkare vill inte vara några utbytbara tjänstemän som tar emot främmande människor på löpande band. Vi vill lära känna våra patienter. Vi är övertygade om att vården då skulle bli bättre, enklare och billigare.

Att ha en fast läkare betyder inte att man alltid träffar sin egen läkare. Vi arbetar i team, och ofta kan ett besök hos sjuksköterska eller sjukgymnast vara lika angeläget som ett läkarbesök. Det viktiga är att den fasta läkaren har ansvar för teamet och att patienten vet namnet på sin doktor.

Vi har suttit i möten med regionpolitiker och argumenterat för listning på fast läkare. Vi hoppas och tror att vi har regionen med oss, så att Bosse Brorsa inte behöver anlita en avlägsen, anonym och dyr nätläkare.

Gösta Eliasson

specialist i allmänmedicin

ordförande för Svensk förening för allmänmedicin i Halland