Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svenska regeringen måste hjälpa flyktingarna på ön Lesbos, efter branden på flyktinglägret Moria, skriver insändarskribenten. Bild: Petros Giannakouris

Regeringen måste ta sitt ansvar för barnen på Lesbos

Nu saknar flyktingarna boplats och spänningarna stiger.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Moria på ön Lesbos, Europas största flyktingläger med uppskattningsvis 13 000 flyktingar varav många barn, har brunnit ned.. En eld som spred sig blixtsnabbt och slukade tält och de få ägodelar som flyktingarna samlat på sig. Nu saknar flyktingarna boplats och spänningarna stiger mellan flyktingarna, polisen och ortsbefolkningen på ön Lesbos. Desperata flyktingfamiljer försöker hitta tillfälliga platser att sova på. Risken för sjukdom och smittspridning ökar för varje dag som går. Läget för flyktingarna och i synnerhet barnen blir alltmer desperat och förtvivlat De sanitära förhållandena är under all kritik. Det vi ser är en humanitär katastrof. Bilderna från katastrofområdet talar sitt tydliga språk.

Nu måste den svenska regeringen ta sitt ansvar och agera i likhet med Norge och Tyskland det vill säga ta hem barnfamiljer. Många barnfamiljer har släkt och vänner i Sverige.

När det brinner i knutarna måste man släcka elden. Det duger inte att, som Morgan Johansson i det här fallet, hänvisa till Migrationsverket. För att citera Olof Palme "politik handlar om att vilja"

Per Sjövall

flyktingansvarig för Rädda Barnen i Halland