Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olle Hällnäs (SD) Bild: Annika Karlbom
Olle Hällnäs (SD) Bild: Annika Karlbom

Reduktionsplikt - inte så enkelt

Vi vill sänka volymerna till nivåer som är ekonomiskt och miljömässigt försvarbara.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på: Du ska ha råd att vara klimathjälte – oavsett var du bor!

Christofer Bergenblock (C) hävdar i sin insändare att det leder till ökade utsläpp när man minskar andelen biobränslen i bensin och diesel. Det kan man mycket väl tro men sanningen är något mer komplex än så. Lite kritik är på plats här.

För det första har det blivit oerhört dyrt. Biodrivmedlen har som regel avsevärt högre produktionskostnader och kan bara överleva på marknaden genom skattelättnader eller inblandningsplikt. Detta innebär en samhällskostnad på flera miljarder per år i uteblivna skatteintäkter och onödigt dyra drivmedel till direkt skada för landsbygden och industrin, som Centern säger sig vilja värna.

För det andra har konsumtionen av biobränsle tvingat oss till storskalig import från den internationella marknaden, där det i praktiken är omöjligt att veta vilka de direkta och indirekta miljöeffekterna blir.

Det finns bättre och sämre biodrivmedel, så långt är de flesta nog överens. Och vi i Sverigedemokraterna motsätter oss inte heller reduktionsplikten i sig, men vi vill sänka volymerna till nivåer som är ekonomiskt och miljömässigt försvarbara.

Men om vi gör som Centern och även Miljöpartiet vill och ständigt driver upp efterfrågan genom politiska åtgärder, ja då kommer vi direkt eller indirekt att bidra till så kallad förändrad markanvändning i andra länder, vilket direkt eller indirekt bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Skulle man dessutom driva igenom detta på EU-nivå så uppstår genast en enorm efterfrågan på ”ful-biodrivmedel”, som alltså leder till ökade nettoutsläpp av växthusgaser och samtidigt utgör ett hot mot biologisk mångfald i producentländerna.

Hela logiken här känns igen, avveckla något som har utsläpp i Sverige och ersätt det med något där utsläppen och andra miljökonsekvenser sker i något annat land. Sopa problemet under mattan kan inte vara svaret på så viktiga frågor som denna.

Olle Hällnäs (SD)