Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Georgia Ferris. Bild: Håkan Johansson
Georgia Ferris. Bild: Håkan Johansson

Rör inte mitt civilsamhälle!

Georgia Ferris (KD) om kritiken i Maria Haldestens ledare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

Fixa fixartjänst i Falkenberg! (HN 3/8)

HN:s ledarsida bjuder till omväxlande läsning, för när jag ena dagen njuter av Ida Arnstedts utmärkta hyllning av civilsamhället, så möts jag nästa dag av Maria Haldestens rop på att desarmera detsamma. Jag har rört upp känslorna genom att påpeka det för mig självklara: Ett samhälle byggs underifrån, där familjen är den mest centrala byggstenen. Börjar man istället med taket så har man ett fuskbygge utan like som inte kommer att stå pall när vindarna snabbt vänder.

Civilsamhällets oersättliga värde märkte vi inte minst av i början av coronakrisen, där Svenska Kyrkan snabbt klev in och övertog de volontärer som anmält sig till kommunen, och där FF körde hem bokkassar till äldre låntagare. De är några av de många föreningar, organisationer och samfund som bär vårt samhälle. Som Arnstedt skriver: ”Lösningen på de problem som finns i samhället är inte alltid att staten ska gå in och göra mer. Ibland är det tvärtom bättre att överlåta vissa uppgifter till civilsamhället.”

Haldesten väljer att vända diskussionen till att gälla fallolyckor. Hon hyllar Varbergs ”Hustomten” men missar att damen i fråga bodde i just Varberg och kunnat nyttja denna tjänst. Damen gjorde dock det jag önskar vi alla gjorde mer, hon ringde familjen. Att just fixartjänster minskar fallolyckor finns inte exakta belägg för enligt Socialstyrelsens kampanj ’Balansera mera’. Sannolikt konkurrerar kommunen istället ut andra som står beredda, som familj, civilsamhälle eller företag. I Uppsala finns fixartjänsten i Röda Korsets regi.

Som förtroendevald har inte risken med fallolyckor undgått mig, och jag arbetar aktivt emot dem. Olämpligt placerade möbler och mattor undviks genom Räddningstjänsten Västs genomgångar av bostäder, felmedicinering undviks med medicingivare, och fall på natten undviks med kameror. De senare två är del av Falkenbergs satsning på välfärdsteknologi.

Civilsamhället förtjänar stöd, som momsfri försäljning och avdragsrätt på gåvor, men låt oss slippa den övermäktiga staten!

Georgia Ferris (KD)