Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns många nackdelar med rökning.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Det finns många nackdelar med rökning. Bild: Claudio Bresciani/TT

Rökning skadar både rökare och andra

Jag hoppas att ni slutar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag är en tjej som hatar rökning och jag vill skriva ett brev till alla rökare. Ni är ansvarig för era liv och även för andras liv, för det påverkar både dig och din omgivning. Jag hoppas att ni slutar röka för att det är farligt för alla som lever.

För det första: Rökning påverkar människor, djur och miljön. Alla läkare runt om i världen har kommit kommit överens om att rökning är den främsta orsaken till lungcancer och många andra sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar. Rökning påverkar luftföroreningar och leder till cancer hos djur.

För det andra är det främsta skälet till att jag skriver om rökning effekten av rökning för en icke-rökare till exempel gravid kvinna genom att det kan leda till missfall.

Många som tycker om rökning kan inte lugna sig utan att röka för att rökning är det enda som påverkar deras nervositet. Även om de vet att rökning inte är bra för dem så röker de ändå eftersom de blir beroende på samma sätt som en narkoman eller alkoholist.

För det tredje tycker jag att rökare luktar illa och jag kan inte sitta bredvid en person som röker. Det måste finnas ett avstånd för jag orkar inte prata med den person om hen har dålig lukt.

Sist men inte minst vill jag säga att rökning är mycket stor anledning till plötslig spädbarnsdöd och vi måste ta hand om våra liv och andras liv och som är mest viktig våra hälsa och liv.

En orolig flicka