Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gärna fasta tjänster, men då ska det gälla alla timvikarier och alla vårdstuderande, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rättvisa, inte förtur

Många timvikarier inom vården lever i en grym tillvaro.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Vänsterpartiet vill ge ensamkommande fast jobb i kommunen

Många timvikarier inom vården lever i en grym tillvaro. En kollega till mig lägger till och med mobilen på hörbart avstånd när hon duschar, i rädsla av att missa ett SMS om jobb. Ibland blir hon väckt tidigt på morgonen. Då gäller det att snabbt gnugga sömnen ur ögonen, kolla om hon kan jobba, svara snabbt så ingen hinner före, så hon får de där timmarna som erbjuds. En tillvaro som är grymmare än det gamla statarsamhället; aldrig riktigt ledig, aldrig kunna planera sitt liv och allt med en usel lön. Och drömmen om en fast tjänst är avlägsen, eftersom det är svårt att få ihop tillräckligt med LAS-dagar som timvikarie.

Att Vänsterpartiet då motionerar om att ge de av de ensamkommande som vårdstuderar eller timvikarierar, direkta fasta tjänster, håller inte. Det blir ett grymt slag mot alla andra timvikarier som år ut och år in fått kämpa på i motvind. Gärna fasta tjänster, men då ska det gälla alla timvikarier och alla vårdstuderande! (Och vad händer med ensamkommande som inte väljer vården?) Förslaget från V är lika illa som när nyanställda går in på högre lön före gammal van personal. Det ska vara rättvisa, inte förtur!

Asylrätten ska värnas. De som uppfyller kraven för asyl enligt FN:s flyktingkonvention kan få uppehållstillstånd.

Men arbetslivet ska bygga på rättvisa, inte förtur.

Ingemar Ericsson 24:7