Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Psykiatriska ambulansen (PAM) i Stockholm är en specialanpassad ambulans för psykiskt sjuka. Bild: Pontus Lundahl/TT
Psykiatriska ambulansen (PAM) i Stockholm är en specialanpassad ambulans för psykiskt sjuka. Bild: Pontus Lundahl/TT

Psykiatriambulans ger rätt vård från början

Har visat sig minska belastningen både på polis och psykakuten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Upprepade gånger har vi kunnat ta del av hur polisen i Halland beskriver hur deras resurser i allt större utsträckning går till att åka ut på ärenden som rör psykisk ohälsa och suicid. De lyfter risken med att annat måste prioriteras bort samtidigt som de menar på att polisen inte är rätt profession för att möta dessa patienter på bästa sätt.

Senast i Norra Halland den 2/11-2021, kunde vi läsa om hur ordförande för Polisförbundet i Halland uttrycker önskan om att vården istället tog ett större huvudansvar i detta. Något som även vi i Sverigedemokraterna anser och som vi lyft ett antal gånger.

När någon blir akut psykiskt sjuk, tagit en överdos eller när någon försöker ta sitt liv så är det alltså inte sällan polisen som personen först möter. Det är inte det bästa för någon som mår väldigt dåligt och lider av svår ångest och depression. Och det är heller inte det som polisens knappa resurser bör läggas på, även om det i vissa fall är nödvändigt med polishandräckning.

Vi har tidigare i en motion föreslagit att införa ett projekt med så kallad psykiatriambulans, men fick tyvärr inte med oss övriga partier i detta utan blev nedröstade.

Psykiatriambulansen bemannas med specialistutbildad personal som har tillgång till journalerna i bilen och vet därför ofta redan innan de kommer fram vilken patient de möter. Det innebär alltså att patienten möter rätt profession direkt, får snabbare och säkrare bedömning på plats och därmed rätt vård från början. Det finns i ett flertal regioner, ytterligare ett flertal arbetar för att införa det. Detta är också något som regionerna får statsbidrag för.

Psykiatriambulansen har hyllats och prisats. Den har visat sig minska belastningen både på polis och psykakuten, och framför allt, den räddar liv! Men tyvärr väljer man trots allt att inte införa psykiatriambulans i Region Halland.

Carita Boulwèn (SD)

gruppledare

Stina Isaksson (SD)

vice gruppledare

SD Region Halland