Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ettorna på PS-gymnasiet har Chromebook istället för Macbook som de äldre eleverna använder. Bild: Annika Karlbom
Ettorna på PS-gymnasiet har Chromebook istället för Macbook som de äldre eleverna använder. Bild: Annika Karlbom

PS-gymnasiet svarar om Chromebooks

Att synkronisera arbetet med andra är en av styrkorna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Chromebooks försvårar vår utbildning"

Vad tråkigt att höra att du upplever att användandet av Chromebooks försvårar din och dina klasskamraters vardag i skolan. Vi från skolans IKT-grupp vill här bemöta ett antal av de påståenden som framkom i din insändare angående vårt val att använda oss av Chromebooks.

När ni arbetar i Chromebooks används G Suite for Education från Google.

Att synkronisera arbetet med andra är just Googles styrka. Ditt arbete sparas per automatik i din drive och du kan enkelt dela det med dina lärare och med andra elever. Du kan även skapa mappar gemensamt med dina klasskamrater där ni kan skapa gemensamma dokument samt se i realtid hur de redigeras oavsett var i världen ni befinner er.

I de datorer som används på PS finns en mindre hårddisk som kan användas till att lagra dokument lokalt på datorn. Det finns också en inställning i din drive du kan göra som medför att dina dokument sparas på hårddisken. Denna inställning medför också att du kan arbeta med din dator även utan nät. Detta var en viktig förutsättning för oss när vi valde Chromebooks då vi vet att många har en lång resväg, samt att alla inte ständigt har tillgång till internet.

Den Chromebook som PS använder har dessutom tillgång till kamera samt att du kan vika din Chromebook så att den blir en padlet, detta underlättar betänkligt användandet av kameran i förhållande till en mac eller PC. Det finns även en app som samtliga elever på PS har tillgång till som möjliggör ljud och bildredigering.

Vad gäller synkroniseringen mellan exempelvis Iphone och Chromebook finns det flertalet appar som möjliggör detta.

Att era lärare använder en annan hårdvara skall heller inte vara något problem då era lärare har tillgång till samma molntjänst, G Suite, som du och således kan nå den från sin dator och där göra samma saker som du och dina klasskamrater.

Vår önskan är att ni pratar med era kontaktlärare och ber dem bjuda in någon av oss så visar vi gärna alla de möjligheter som finns.

IKT-gruppen PS

Louise Ljungdahl

IT-Strateg

Peter McCormack

lärare

Fredrik Einarsson

lärare

Mats Andersson

IT-ansvarig

Tobias Ramstedt

gymnasiechef