Varför agerad inte Folkhälsomyndigheten likt våra grannländer enligt försiktighetsprincipen? undrar insändarskribenten.
Varför agerad inte Folkhälsomyndigheten likt våra grannländer enligt försiktighetsprincipen? undrar insändarskribenten. Bild: Adam Ihse/TT

Privatiseringar har inte gjort att Sverige drabbats värre av corona

Det går inte att komma ifrån att Folkhälsomyndigheten gjort en del felbedömningar.

ANNONS
LocationHalland|

Vi överöses med förklaringar till varför Sverige drabbats av så många fler dödsfall än våra grannländer. Privatiseringar är en favoritförklaring. Både av apoteken och äldreomsorgen. Nu råkar det var så att apoteken i våra nordiska grannländer länge ha varit privatiserade. Och dödsfallen i alla våra nordiska grannar tillsammans är bara en fjärdedel av de svenska. Sveriges Television undersökte skillnaden i dödsfall i olika äldreboenden och fann ingen skillnad mellan privat/offentligt.

Den som velat göra politiska poäng av att alliansstyrda Stockholm drabbats så hårt får svårt att förklara varför region Skåne, med samma politiska allians kommit lindrigt undan. Och hur förklarar man att borgerligt styrda Norge har en tiondel av Sveriges dödsfall? Trots sina privata apotek.

ANNONS

Det går inte att komma ifrån att Folkhälsomyndigheten gjorde ett antal felbedömningar. Till exempel att Sverige nog skulle slippa undan, att det nog inte skulle bli en pandemi, inte kräva karantän av hemvändare, för sent utfärda besöksförbud på äldreboende osv. När man sedan läser att myndigheten sedan många år varnat för den dåliga beredskapen på våra äldreboenden och nu kritiserar politikerna för att inte ha gjort något kvarstår frågan: varför agerade då inte Folkhälsomyndigheten likt våra grannländer enligt försiktighetsprincipen?

Korr

ANNONS