Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Privat och kommunalt visar samma kvalitet

I Falkenberg upphandlar vi en komplett tjänst.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Äldreomsorg ska vara kommunal eller ett personalkooperativ" (3/9).

Moderaterna och alla övriga partier i Alliansen plus har under hela mandatperioden tagit den demografiska utvecklingen när det gäller äldre på stort allvar.

Vi har nu i enighet tagit beslutet att upphandla både byggnation och omvårdnad av minst 50 och max 60 äldreboendeplatser med inriktningen demenssjukdom. Vi gör det i en så kallad objektsupphandling.

Observera att objektsupphandling inte är detsamma som OPS (offentlig privat samverkan) som ni hänvisar till i Stockholm! I Falkenberg upphandlar vi en komplett tjänst innefattande både byggnation och omsorg.

Visa oss gärna den uträkning ni hänvisar till när ni påstår att det blir dyrare att upphandla! Någon sådan presenterades inte på socialnämnden!

Ni hänvisar i artikeln till att ni vill bygga ett nytt kommunalt äldreboende vid Tallgläntan istället för den nu beslutade objektsupphandlingen. Varför det? Ett nytt kommunalt äldreboende vid Tallgläntan finns ju redan med i vår planering och är redovisat för bl a kommunstyrelsen som nästa möjliga plats för byggnation efter objektsupphandlingen. En byggnation som socialnämnden måste börja jobba med omgående om vi ska klara av platsbehovet i tid. Därutöver behövs inom en snar framtid ytterligare ett nytt äldreboende! De kommunala resurserna klarar inte att få fram nya äldreboenden i den takt som behövs. Vi ser till exempel redan att Trygghetsboende+ i Vessigebro och tillbyggnaden av Solhaga som görs i kommunal regi är försenade vilket riskerar att få konsekvenser för platsförsörjningen.

När det gäller driftsform kan vi konstatera att upphandlade, privata eller kommunalt drivna äldreboende levererar jämförbar kvalitet. Det är bara att läsa igenom brukarundersökningarna, de finns på socialnämndens hemsida.

Lagstiftningen tillåter inte krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling därför har vi inskrivet att vi gärna ser kollektivavtal eller likvärdiga villkor.

Rie Boulund (M)

ordf. socialnämnden

Gert Persson (M)

ledamot socialnämnden