Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige röstade nej till motionen om sex timmars arbetsdag. Försök med arbetstidsbank istället, tycker insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Kommunfullmäktige röstade nej till motionen om sex timmars arbetsdag. Försök med arbetstidsbank istället, tycker insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Pröva arbetstidsbank istället

Svårt att driva frågan om sex timmars arbetsdag vidare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Det skulle gå alldeles utmärkt att införa sex timmars arbetsdag" och "Sex timmars arbetsdag är en rimlig lösning"

Två insändare nämner mitt namn därför vill jag bemöta dem.

Båda insändarna pläderar för sextimmarsdag med bibehållen lön för att arbetsplatserna inom vård och omsorg ska bli bättre och attraktivare. Inget fel i det men någon ska betala kalaset.

Politiskt finns det en majoritet bestående av en samarbetsallians i Varberg. Dessa lägger ihop en budget som styr besluten för nämnderna i Varberg. Det utrymme som finns i nämnderna måste alltså hålla sig kring den budget som kommunfullmäktige antagit i november och i detta fallet också principen i form av motion ha antagits som övergripande beslut i kommunfullmäktige.

Det finns en sak till som jag menar är bättre att pröva och det är en arbetstidsbank. Facket förhandlar fram att istället för lönepåökt så ger man personalen mer ledig tid att ta ut. Kommunen kan vara generös att själva betala för denna tid som ska kunna tas ut individuellt och som måste stämma med bemanning och dylikt.

I en förhandling är det att ge och ta om man ställer krav. I förslaget om sextimmarsdag som var uppe i kommunfullmäktige efter motion från (V) och med stöd av MP i kommunstyrelsen ville det göras försök. Det har redan prövats på ett antal ställen och facit av detta vet vi redan. Det är inte gratis.

Vad gäller kravet från kommunisterna har de många krav i kommunen vissa är bra vissa är våghalsiga att kunna genomföras utan konsekvensanalys. När man väger vad pengarna ska tas är det inte lika lätt som att utlova godis till en viss specificerad grupp på en arbetsplats.

Dessutom hörde jag hela debatten i kommunfullmäktige när den var uppe på plats och tyckte V gjorde bra ifrån sig. Men när de fick stryk med 57-4 i en votering så är det inte helt lätt att fortsätta driva kravet på sextimmarsdag vidare. Nej testa det här med arbetstidsbank istället. En framkomligare väg.

Pierre Ringborg

fd politiker