Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Företagen kan genomföra i stort sett vilka prishöjningar de vill. Som nätabonnent har du inget annat val än att betala, skriver insändarskribenten. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Politikerna har medvetet skapat ett monopol på elmarknaden

Det finns bara ett sätt att åtgärda detta.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Mats Folkesson

Mats har helt rätt i att marknadskrafterna inte fungerar vad gäller till exempel elnäten. Orsaken till detta är dock att våra politiker medvetet skapat ett monopol för elnätsföretagen när dessa såldes ut av Sveriges kommuner. Det råder alltså monopol vilket är motsatsen till fri marknad.

För att råda bot på detta skapade regeringen en ny myndighet: Energimarknadsinspektionen i Eskilstuna. Tyvärr har det visat sig att denna är helt tandlös gentemot de stora elnätsföretagen. Myndigheten har varken ekonomiska eller andra resurser för att möta monopolen. Företagen kan därför genomföra i stort sett vilka prishöjningar de vill. Som nätabonnent har du inget annat val än att betala!

På de platser där kommunerna fortfarande äger elnäten råder kommunallagen vilken innebär vissa begränsningar i prissättningen. På dessa platser är nätavgifterna oftast väsentligt lägre. För en genomsnittlig villa kan det röra sig om skillnader på över 10 000 kronor per år!

De enda som kan åtgärda detta är de som skapade denna situation, nämligen våra politiker! Det finns enkla åtgärder som är effektiva men kräver politiska beslut. Men med en regering med beslutsskräck så händer nog inget inom den närmaste tiden – tyvärr!

Olof Haeggström

Kärradal