Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikernas stad är en ekonomisk kalkyl. Det är en pendlarnas Varberg. Det är en turistattraktion och ett storstadsprojekt, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint
Politikernas stad är en ekonomisk kalkyl. Det är en pendlarnas Varberg. Det är en turistattraktion och ett storstadsprojekt, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint

Politikens uppgift är förvaltning, inte förändring

Den stad som politikerna drömmer om står i motsats till det som finns i varbergarnas hjärtan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Kommunstyrelsens val att överklaga domen kring Västerport gör misstankarna mot dem än tydligare. Jag har i en tidigare insändare (HN 15/6-21 ”Politikerna missar kritiken”) påpekat att Västerport är ett resultat av politisk fåfänga. Min jämförelse då med rivningen av Gerlachska huset är också den tydligare i dag. Även då, på 1970-talet, vägrade politikerna att lyssna på de instanser vars syfte är att dra åt deras tyglar. Detta borde för kommunstyrelsen vara en tid för reflektion, och se att det ligger något i den kritik som lyfts fram mot deras projekt. Istället uttrycks någon slags stolthet i att vägra eftertänksamhet. Med andra ord fåfänga och högfärdighet i den mest makabra form. I sin fartblindhet har de glömt att deras huvudsakliga uppgift är att förvalta, inte att förändra.

Den stad som politikerna drömmer om står i motsats till det som finns i varbergarnas hjärtan. Politikernas stad är en ekonomisk kalkyl. Det är en pendlarnas Varberg. Det är en turistattraktion och ett storstadsprojekt. Västerport vittnar även om hur Varbergs historia och kultur med lätthet slås undan när det står i vägen för politikernas vilja.

Kommunstyrelsen är också rädda för att Västerport nu kan komma att bli en valfråga. De vill att beslutet ska fattas snarast, så att det inte står emot dem i höst. Framförallt nu när oppositionen från både höger och vänster börjar vända i frågan, och ett nytt lokalt parti med tunga namn (såsom Mikael Bonde, som redan i sin ungdom engagerade sig för stadens bebyggelse) utmanar både Västerport och den oresonliga förtätningen av staden. Detta visar att makten är viktigare för de styrande politikerna än varbergarnas intressen. Denna fåfänga politiska elit är ett resultat av vad vi kryssat på valsedlarna. I september är det värt att komma ihåg detta.

Joakim Svensson

lärare