Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varberg borde vara redo att se förbi politiska fallgropar och ge
Varberg borde vara redo att se förbi politiska fallgropar och ge "Bostad först” en chans, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Plocka inte russinen ur vetenskapskakan

Låt inte människor som hade kunnat räddas till livet gå under i väntan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Olika studier visar olika resultat för modellen Bostad först

Hej Erland!

Vi politiker bör undvika att plocka russin ur vetenskapskakan! Du har lyft fram en litteraturstudie som är utförd på uppdrag av Stadsmissionen inom projektet Avskaffa hemlösheten med Bostad först.

Så här låter det om studien på projektets hemsida:

”Den starka evidens på kvarboende runt 80% i Bostad först som påvisas på andra håll i världen, tycks gälla även i vårt land. I intervjuer berättar boende om ett bättre liv, ett lugn, en trygghet i vardagen, möjlighet till återhämtning. Det är starka argument för att införa Bostad först som den primära insatsen för människor i hemlöshet med ett stödbehov.”

Kunskapen behöver fördjupas specifikt för vårt land. Två saker som är sanna samtidigt. Det finns stark evidens för modellen och vi behöver veta mer om den. Mer forskning är önskvärt kring faktorer som kön, ålder, problematik och stödpersoners. Så kan modellen förfinas.

Läs gärna Pia Nykänens sammanställning av lagstiftning, etik, brukare och deltagare i grundkurser i Bostad först. Den resonerar kring olika hinder för att arbeta med modellen. Där diskuteras evidensbasering, kvalitet, etik, lagstöd, brukarmedverkan etc. Ett intressant upplägg för att ta sig an komplexa frågor. När skäl emot modellen lyfts återkommer, förutom svårigheten att hitta bostäder, normer och bristande politiskt stöd. Varberg borde vara redo att se förbi politiska fallgropar och ge modellen en chans!

Vid läkemedelsstudier, då en grupp får placebo och en får verksam substans, det visar en ökad skillnad i överlevnad brukar studien brytas för att se till att alla deltagare får den substans som ger dem chansen att överleva. Även om det ännu inte finns en komplett forskningsbild. Det tar väldigt många år att få en komplett bild och det är inte är etiskt försvarbart att låta människor som hade kunnat räddas till livet gå under i väntan. Inom det sociala arbetet kan vi sörja tiden det tog att få stöd för och genomföra sprututbyte. Låt oss ge bostad först och de människor det berör en chans!

Lars-Åke Erlandsson (V)

gruppledare kommunfullmäktige

Marie Lindén (V)

ersättare i socialnämnden

Gerhard Eriksson (V)

ledamot i kommunfullmäktige

Ingela Svenson (V)

ledamot i kommunfullmäktige

Björn Mellquist (V)

ersättare i kommunfullmäktige

Agnes Hultén (V)

gruppledare Vänsterpartiet Halland