Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bertil Ericson / TT
Bild: Bertil Ericson / TT

Planerbar elkraft behövs som komplement

Den ena elkällan utesluter inte den andra.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Satsa på teknik för solenergi och vätgas

Liberalerna instämmer helt vad gäller synen på solens fantastiska möjlighet till elförsörjning.

Bekymret med solenergi är att den, så som vind, är väderberoende. Vätgas som kan tillverkas vid överskott av el för att sedan användas vid sämre väder, kan i framtiden komma att bli ett alternativ som kan leverera jämn elkraft.

I nuläget räcker lagrad vätgas endast mycket korta tider och är allt för långt ifrån att ge den mängd el samhället behöver för att fungera stabilt för att säkra människor skydd, trygga arbeten och omställning till ett fossilfritt samhälle.

Behovet av planerbar stabiliseringskraft blir allt större i takt med att förnybara elkällor som sol och vind byggs ut. Att endast välja elkällor som styrs av väder riskerar, tvärtemot vad vi önskar, att göra oss beroende av fossil stabiliseringskraft.

För att gynna all fossilfri elkraft vill Liberalerna utforma ett system som utöver kilowatt också ger ersättning för elkällans förmåga att leverera fossilfri planerbar stabiliseringskraft, oavsett om den är från kärnkraft, vattenkraft eller eventuellt kommande lagringsmöjligheter så som t ex vätgas. Den ena elkällan utesluter alltså inte den andra i Liberalernas system, så länge elkällorna ger ett stabilt, planerbart och tillförlitligt elnät och som är fossilfritt.

Madeleine Langkile (L),

Cecilia Rönn (L)

riksdagskandidat

Tobias Carlsson (L)

gruppledare