Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar på äldreboendena, skriver PRO. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar på äldreboendena, skriver PRO. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Personal i äldreomsorgen måste testas skyndsamt

Covid-19 har nu konstaterats på många äldreboenden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, ser med stor oro hur Coronasmitta sprider sig inom äldreomsorgen. Covid-19 har nu konstaterats på många äldreboenden runtom i landet. De mest sköra äldre måste skyddas, kräver ordförandena i PRO:s samtliga 26 distrikt.

Kommunerna har det yttersta ansvaret. Det måste finnas tillgång till skyddsutrustning för personalen, klara rutiner och att personalen får rätt utbildning. Det är lika viktigt på äldreboenden som hos hemtjänsten. De som behöver äldreomsorg är bland de allra sköraste.

Äldre bör inte heller få besök av för många olika personer från hemtjänsten i sina hem.

Personalen inom hemtjänst och på äldreboenden gör varje dag ett fantastiskt jobb, men måste ha rimliga förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete. Kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar.

PRO anser att testning av smitta måste ske skyndsamt bland anställda på äldreboenden och hos hemtjänsten.

Anhöriga måste få känna trygghet. De oroas oerhört mycket, i synnerhet nu när de inte längre får besöka sina nära och kära. Det är därför ännu viktigare att personalen kan hjälpa till med kontakterna mellan familjemedlemmar per telefon eller digitalt. WiFi är något vi önskar på samtliga äldreboenden.

Christina Tallberg

Ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO

Sten-Erik Svensson

PRO Halland