Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tillskott på 1 000 kronor per månad bör – om reformen införs – av rättviseskäl gälla samtliga pensionärer i Sverige, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Ett tillskott på 1 000 kronor per månad bör – om reformen införs – av rättviseskäl gälla samtliga pensionärer i Sverige, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Pensionärer som arbetat hela livet är grundlurade!

En helt orimlig och oacceptabel konsekvens

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En uppgörelse träffades nyligen mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om ett skattefritt tillägg på 1 000 kronor per månad till de pensionärer som uppbär garantipension och bostadstillägg. Reformen föreslås omfatta omkring 600 000 pensionärer som efter långt arbetsliv på heltid i låglöneyrken har mycket låg pension. Detta motiv bygger dock på osaklig grund!

Människor som arbetat hela livet på heltid i Sverige har också i låglöneyrken enbart inkomstgrundad pension. Dessa, cirka 1,5 miljoner pensionärer, får i dag nöja sig med en genomsnittlig allmän inkomstgrundad pension på 11 300 kronor efter skatt trots att de avstått 18,5 procent av sin bruttolön till pensionsavgifter vilka totalt under livet uppgår till flera miljoner kronor. De flesta av dem är inte berättigade till något behovsprövat bostadstillägg då de ofta har en sparad slant på banken eller äger en sommarstuga. Istället måste de be barnen om hjälp när kassan sinar. Samtidigt kan människor som inte arbetat en enda dag och inte betalat någon pensionsavgift alls kvittera ut 14 500 kronor i garantipension och bostadstillägg!

Garantipension och bostadstillägg är främst avsett för dem som inte, eller endast i begränsad omfattning, förvärvsarbetat. Att nu ensidigt ge denna pensionärskategori ett betydande pensionstillskott medför att respektavståndet mellan dem som arbetat hela livet och dem som inte gjort det upphör helt. Det kan till och med leda till att den som uppbär garantipension + garantitillägget + bostadstillägget får en total pension på 15 500 kronor per månad medan den som arbetat hela livet får nöja sig med 11 300 kronor eller i många fall mindre än så! Detta är en helt orimlig och oacceptabel konsekvens av den nu föreslagna pensionsreformen! Ett tillskott på 1 000 kronor per månad bör – om reformen införs – av rättviseskäl gälla samtliga pensionärer i Sverige och inte enbart en utvald grupp som nu föreslås. Detta är ett oavvisligt rättvisekrav!

Mårten Pettersson

Pensionsupproret i Varberg Medlem i SPF-Seniorerna och PRO