Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lax-kalle i Badhusparken. Bild: Håkan Johansson
Lax-kalle i Badhusparken. Bild: Håkan Johansson

Passa på att ta vara på en del av Falkenbergs kulturhistoria!

Efter varmbadhusets renovering kanske Lax-Kalle kan få ett ansiktslyft?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Till vår glädje ser vi att kommunen håller på att ge Falkenbergs varmbadhus från 1915 en välbehövlig utvändig renovering. Följdfrågan är då givetvis: vad kommer att hända på insidan?

Kommer interiören från den drygt 100 år gamla byggnaden att återställas? Kommer man att väcka liv i badbassängen som fortfarande många falkenbergare minns från bland annat skoltiden? Då den finns sparad under golvet, fanns det väl någon tanke bakom beslutet att behålla den.

Ur Falkenberg – stad att bevara (tryckt 1991) står följande: ”Runt den äldre stadskärnan, gärna i parker, växte det upp olika samhällsnyttiga institutioner i representativ arkitektonisk dräkt. Badhuset speglar också det tidiga 1900-talets intresse för ”hygienism, sol och luft”.

I Harrys historia (1994) hittar vi följande: ”I kommunala mellanskolan såg vaktmästaren till att vi skötte oss. Efter bastun var det dusch och rengöring av kroppen. Vi hjälpte varandra, och det höll vi på med långt efter att vi kommit in i våra yrken som vuxna. Då badade vi helst på lördagar så man var ren till helgen!”

Visst vore det fantastiskt att hitta en hyresgäst som ser möjligheten i att kunna utveckla denna fina byggnad med ett centralt läge och med Badhusparken utanför knutarna! Att återskapa huset till en träffpunkt med möjlighet till bastu och bad – för många lite äldre känns nog Klitterbadet lite stort och badhuset ligger dessutom mer centralt. Efter att vi i många år försökt få kommunen att satsa på Falkenbergs laxhistoria i den gamla laxodlingsanstalten kanske det är läge att i stället flytta den möjligheten till varmbadhuset? Vi tycker fortfarande att det är riktigt dåligt av kommunen att inte framhålla laxfiskets historia och dess betydelse för stadens tillväxt, här kunde man t ex visa foton från den epoken!

Vilket osökt för tanken vidare till Lax-Kalle - vi hoppas att det är hans och Solbadande flickors tur att återställas härnäst!

Vi ser gärna fram mot ett svar – ju mer info om vad som händer i vår stad desto bättre!

Siv Qvarfordh

ordförande, Falkenbergs Kultur- & Hembygdsförening