Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vårddag på IVA kostar i snitt 65 000 per dygn, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT
En vårddag på IVA kostar i snitt 65 000 per dygn, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Pandemin kostar

Tre doser vaccin är ett billigt pris för samhället.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inledningsvis vill jag påpeka att jag på alla sätt hävdar vård på lika villkor. De som har störst behov skall prioriteras. Det gäller alla. Mina siffror utgör ingen exakthet utan speglar skillnaden mellan vid lika åtgärder. En ekonom inom hälso- och sjukvården kan säkert göra en mer exakt bild.

En vårddag på IVA kostar i snitt 65 000 per dygn. En patient med covid ligger på IVA i drygt 13 dagar. Priset blir då 850 000 kronor. Ett vårddygn på vanlig vårdavdelning kostar runt 6 000 kronor. Till detta skall läggas att en patient med covid oftast behöver tid även på en vårdavdelning samt rehabilitering. Den totala kostnaden för samhället är gigantisk.

Till detta kommer allt det lidande en sjuk i covid får utstå under en kortare eller längre tid. I dag finns vaccin som minimerar riskerna för svår sjukdom.

Tre doser vaccin, 75 kronor – ett billigt pris för samhället. Låter du bli att vaccinera dig skickar du räkningen till skattebetalarna som får stå för konsekvenserna. Konsekvenser i form av uteblivna satsningar, vårdköer eller höjd skatt.

Minimera riskerna för dig och dina medmänniskor. Vaccinera dig. Om alla som kan gör det så slipper vi kanske en strängare pandemilag.

Inger